Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίνουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση

Φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί διοργανώνουν συλλαλητήρια τη μέρα έναρξης του «Εθνικού Διαλόγου»

Σε συλλαλητήρια σε κάθε πόλη προχωρούν την Παρασκευή 21 Γενάρη φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στέλνοντας το μήνυμα ότι η πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία των αναγκών και των απαιτήσεων του λαού κατακτιέται στο δρόμο και όχι στους διαλόγους με προαποφασισμένο πλαίσιο. Φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι σπουδαστών ΤΕΙ που συμμετέχουν στα αντίστοιχα Πανελλαδικά Συντονιστικά, διοργανώνουν κινητοποιήσεις προβάλλοντας ανάμεσα σε άλλα τα αιτήματα για:

Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση, χωρίς κατηγοριοποίηση σχολών και Ιδρυμάτων. Να αποσαφηνιστούν τα επιστημονικά αντικείμενα. Προγράμματα σπουδών ανώτατου χαρακτήρα. Με την επιστημονική ειδίκευση στο πτυχίο. Μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό. Κατάργηση διδάκτρων στα ήδη υπάρχοντα μεταπτυχιακά. Ολη τη γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, δουλιά στο επιστημονικό αντικείμενο, σταθερή, με δικαιώματα. Αμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες. Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με παράλληλη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Αμεση πληρωμή του εκπαιδευτικού προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημόσια και Δωρεάν. Λένε ΟΧΙ στη μεταφορά του κόστους σπουδών στις πλάτες φοιτητών - σπουδαστών και των οικογενειών τους. Οχι στην ένταση των ταξικών φραγμών. Ζητούν γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές. Ανανέωση αυτών όπου χρειάζεται και κάλυψη των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του πανεπιστημίου. Να φύγουν οι ιδιώτες από τα πανεπιστήμια. Δωρεάν πάσο και δωρεάν μεταφορά στις συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές. Δωρεάν δωμάτια για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και η οικογένειά τους έχει εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ.

Δωρεάν δωμάτια χωρίς κριτήρια σε όσους: έχουν άνεργο στην οικογένειά τους, σε όσους έχουν χάσει γονιό, σε όσους έχουν γονιό με σοβαρό πρόβλημα υγείας, σε όσους είναι από οικογένεια πολύτεκνη, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αλλοδαπούς φοιτητές που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό (π.χ. Ιράκ, Παλαιστίνη). Ανέγερση νέων εστιών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συντήρησή τους από το κράτος. Μέχρι τότε επινοικίαση ξενοδοχείων. Μέτρα στήριξης των εργαζομένων φοιτητών και σπουδαστών. Αδειες για την περίοδο της εξεταστικής με αποδοχές. Δικαίωμα εναλλακτικών μορφών εξέτασης. Επίδομα για τους άνεργους πτυχιούχους στα 960 ευρώ με ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Ουσιαστική πρακτική άσκηση για όλους στο αντικείμενο σπουδών με πλήρη μισθό και ασφάλιση.

Ζητούν επίσης: Γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές.

Αγωνιστικά αποφασίζουν και οι μαθητές. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, διεκδικώντας ενιαίο, δωδεκάχρονο και υποχρεωτικό σχολείο. Ηδη αρκετά σχολεία, έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις συμμετοχής, ενώ σε αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις προχωρούν οι μαθητές σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή. Την ίδια στιγμή, μετά τη συμφωνία των συμβιβασμένων πλειοψηφιών των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για συμμετοχή στο ΕΣΥΠ, οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς μέσα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας και κινητοποίηση μαζί με τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές στις 21 Γενάρη. Τη στήριξή του στην κινητοποίηση εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων. «Οι οικοδόμοι θα βρεθούν στο πλευρό των παιδιών τους στον αγώνα για ουσιαστική μόρφωση, για απαλλαγή από το βραχνά της αβεβαιότητας και ανασφάλειας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, που αυξάνει τα οικονομικά αδιέξοδα της εργατικής οικογένειας», τονίζουν χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ