Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Νέοι αγώνες αυξημένες ευθύνες

Μπροστά σε νέα, αυξημένα καθήκοντα βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καθώς ο καινούριος χρόνος δεν υπόσχεται τίποτα άλλο παρά όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων και της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Η σταθερή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, το βάθεμα της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στα πλαίσια της ΕΕ, προδικάζουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, την παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Γι' αυτό στην πρώτη κιόλας συνεδρίασή της την περασμένη Τετάρτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καθορίζοντας τα βασικά μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα, με έμφαση τόνισε τις αυξημένες ευθύνες που έχουν οι ταξικές δυνάμεις για μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική δράση στην υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κάνει καθαρό ότι η αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο μέσα από το ξεδίπλωμα νέων ταξικών αγώνων. Αγώνες για νέες κλαδικές συμβάσεις, για τη στήριξη των ανέργων και ενάντια στις απολύσεις, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αγώνες για να μην περάσει η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, ενάντια στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, να μη γίνει καθεστώς η «απασχολησιμότητα», να μην ενταφιαστεί το οχτάωρο, να μη γίνει ανεκτή η ακρίβεια και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ομως, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογραμμίζουν ότι αυτή η γραμμή αντίστασης θα είναι ακόμα πιο ισχυρή, όταν μέσα στους αγώνες αναδεικνύονται οι βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Οταν ανοιχτά, μπροστά στους εργαζόμενους, ακόμα πιο πειστικά αποκαλύπτονται οι ευθύνες και ο χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής, όταν κάθε στιγμή και με κάθε ευκαιρία φωτίζονται οι καταστροφικές συνέπειες του «ευρωενωσιακού εγκλεισμού» της χώρας.

Οταν, ταυτόχρονα, οι διεκδικήσεις που προβάλλονται στηρίζονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και όχι στη λογική «ό,τι περισώσουμε». Για τις ταξικές δυνάμεις, η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 1.200 ευρώ, της κατώτερης σύνταξης στα 960 ευρώ, η διεκδίκηση του 35ωρου-7ωρου-5ήμερου, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, όχι μόνο δεν είναι μαξιμαλιστικά -όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - αλλά αφού είναι αναγκαία είναι και ρεαλιστικά. Δεν μπορεί τα αιτήματα της εργατικής τάξης να κόβονται και να ράβονται στα μέτρα της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση

Στη βάση αυτή το ΠΑΜΕ θα επιμείνει στην ευρύτερη συσπείρωση εργατικών δυνάμεων, στην αναγκαιότητα γύρω από την αγωνιστική πλατφόρμα του ΠΑΜΕ να συσπειρώνονται νέα συνδικάτα και σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι αγωνιστές. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αντιλαϊκή επίθεση - η οποία θα οξύνεται - μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν στους δρόμους του αγώνα μπούνε ακόμα πιο πολλοί εργαζόμενοι. Οταν στην κατεύθυνση που δείχνει το ΠΑΜΕ στρατευτούν ευρύτερες εργατικές δυνάμεις. Και, παράλληλα, όταν η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η κοινή πάλη με τα άλλα λαϊκά εργαζόμενα στρώματα αποκτήσουν μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά.

Βασικός όρος γι' αυτή την αγωνιστική συσπείρωση είναι η χειραφέτηση της ίδιας της εργατικής τάξης από τα ιδεολογήματα και την πολιτική επιρροή της άρχουσας τάξης, φορέας των οποίων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που απαρτίζουν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η όξυνση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αποκτά κρίσιμη σημασία για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την πολύμορφη χειραγώγησή τους. Η διαπάλη με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό δεν είναι καπρίτσιο της στιγμής. Είναι ζήτημα στρατηγικό για τις ταξικές δυνάμεις. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν εργατικές μάζες. Μόνο υπ' αυτή την προϋπόθεση θα μπούνε στο μετερίζι των αγώνων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το 2004 έδωσαν μάχες στο πλευρό των εργαζομένων, στρατεύτηκαν με ανιδιοτέλεια με τους πολλούς και τους αδικημένους. Εξοπλισμένες με τις αγωνιστικές εμπειρίες τους στέκονται σήμερα μπροστά στην αφετηρία νέων αγώνων. Τα στελέχη του, οι φίλοι του, φιλοδοξούν τον καινούριο χρόνο να φέρουν το κίνημα στο ύψος των απαιτήσεων. Να σηκώσουν ακόμα πιο ψηλά το μπόι του. Να γίνει το ΠΑΜΕ ο οργανωτής της εργατικής τάξης, να καταξιωθεί ακόμα πιο πλατιά ως ο εκφραστής των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Το Πανεργατικό Μέτωπο έχει και τα φόντα και τη θέληση να το κάνει.


Γ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2012-11-14 00:00:00.0)
Να οργανώσουμε την πάλη(2005-01-14 00:00:00.0)
Συμπεράσματα από τη δράση του ΠΑΜΕ(2003-04-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-05-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-05-18 00:00:00.0)
Απέναντι στην "ιερή συμμαχία"...(1995-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ