Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διερευνώντας τον τρισδιάστατο χώρο

Εκθεση έργων του Βαγγέλη Δημητρέα εγκαινιάζεται την Τρίτη (7.30μ.μ.) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Τα έργα του καλλιτέχνη δεν ξέφυγαν ποτέ από τα όρια της ζωγραφικής, η οποία είναι δοσμένη με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο. Στην τελευταία δουλιά του πειραματίζεται με διάφορα υλικά, τα οποία ενσωματώνει στους ζωγραφικούς πίνακές του, προκειμένου να διερευνήσει και τον τρισδιάστατο χώρο.

Ο Β. Δημητρέας γεννήθηκε στη Μεσσηνιακή Μάνη και σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη. Το Δεκέμβρη του 1967 έφυγε για το Παρίσι, όπου επί μία δεκαετία συμμετείχε στα εικαστικά δρώμενα, παρουσιάζοντας δύο ατομικές εκθέσεις και συμμετέχοντας σε πολλές ομαδικές. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1976 και από το 1981 δίδασκε ως λέκτορας στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Από το 1985 έως το 2002 εργάστηκε ως καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Η τέχνη για τον Β. Δημητρέα ήταν και παραμένει το μέσο για να εκφράσει τους προβληματισμούς του και να ταχθεί πολιτικά σε μια κοινωνία που αλλάζει με ξέφρενους ρυθμούς. Καλλιτέχνης με προσωπική γραφή και θεωρητικό οπλισμό στο έργο του οποίου διακρίνεται κοινωνικός και ιδεολογικός προβληματισμός, αντανάκλαση των πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων της εποχής (δικτατορία του '67, Μάης του '68). Οπως σημειώνεται για το έργο του, «την τέχνη του διακρίνει συνθετική λιτότητα και πειθαρχία στη χρήση των εκφραστικών μέσων που μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια εμμονής του στα "πρωταρχικά" στοιχεία της ζωγραφικής, δηλαδή στο μαυρόασπρο σχέδιο, στη χρήση βασικών χρωματικών τόνων, στον ορισμό της φόρμας ως τρισδιάστατου στοιχείου κ.λπ., που εν γένει χαρακτηρίζει ορισμένους Ελληνες καλλιτέχνες της γενιάς του '60». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 του Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ