Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Θα αντιπαλέψουμε αγωνιστικά την "απελευθέρωση"»

Η ΟΒΣΑ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική για το ωράριο των καταστημάτων

Μέτρο που ενισχύει τα πολυκαταστήματα και γενικά τις μεγάλες επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας την πρόθεση της κυβέρνησης «να επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και να καταργήσει την Κυριακή αργία». Προσθέτει ότι συνεχίζεται έτσι η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και ότι το προκλητικό μέτρο «είναι πολιτική της ΕΕ, κινούνται στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, που σκοπό τους έχουν την εξασφάλιση περισσότερων κερδών, ακόμη μεγαλύτερης συγκέντρωσης της κατανάλωσης και του κεφαλαίου για να συμμετέχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις από καλύτερες θέσεις στον ανταγωνισμό».

Η Ομοσπονδία συντάσσεται με το σύνολο των μικρών ΕΒΕ και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι «μαζί με τους εργαζόμενους θα αντιπαλέψει αγωνιστικά την πολιτική της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε τη μείωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων όπως και του εργάσιμου χρόνου. Η ζωή μάς έδειξε ότι τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες - βιοτέχνες και μικροί έμποροι έχουμε κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την πολιτική του».

Αναφερόμενη στο συνδικαλιστικό κίνημα σε σχέση με το ωράριο, η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου, έχοντας για σύμμαχο σε αυτές τις επιλογές τις πλειοψηφίες των ηγεσιών του συνδικαλιστικού μας κινήματος, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, που είναι στελέχη προσκείμενα στα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και όλη τους η δραστηριότητα συγκεντρώνεται στο πώς θα διαφυλαχτούν και διευρυνθούν τα συμφέροντα μιας μικρής μερίδας του 5% έως 10% του συνόλου των ΕΒΕ».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προωθεί την απελευθέρωση του ωραρίου γνωρίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας της πολιτικής που έχει ασκηθεί μέχρι σήμερα σε τομείς, από τη φορολογία μέχρι τις πρώτες ύλες και τα ενοίκια. «Ο άνισος ανταγωνισμός με τις μεγάλες επιχειρήσεις συνεχώς μειώνει τη δουλιά και το εισόδημά τους», σημειώνει η ΟΒΣΑ για τους μικρούς ΕΒΕ και προσθέτει ότι «επόμενα είναι αδύνατον να επιβαρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις με νέες προσλήψεις για να ανταποκριθούν στην απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων».

«Ο αφανισμός των μικρών καταστημάτων - αναφέρει η ΟΒΣΑ - αναγκαστικά θα συμπαρασύρει και τις μικρές βιοτεχνίες που έτσι κι αλλιώς περνάνε δύσκολες μέρες», ενώ αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση, με τη δουλιά από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ, «θέλει να μετατρέψει τη ζωή των αυτοαπασχολουμένων και των άλλων εργαζομένων σε φυλακή, στερώντας τους την ελευθερία να ανταποκριθούν στις ατομικές, οικογενειακές και άλλες κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Μήπως για να είναι πιο εύκολη λεία για το μεγάλο κεφάλαιο;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ