Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος

Συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων

Αποφάσεις για την επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο και την απλοποίηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης πήρε χτες το βράδυ η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. To «πράσινο φως» για την οριστική εκποίηση σημαντικών οικονομικών μονάδων και περιουσιακών στοιχείων, που εξακολουθούν να παραμένουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου, δόθηκε ήδη από την κυβέρνηση Καραμανλή, που με την έναρξη του νέου χρόνου φαίνεται να προσπαθεί να ενισχύσει τους ρυθμούς εφαρμογής της πολιτικής της σε όλους τους τομείς. Κλιμακώνοντας σε όλα τα πεδία την αντιλαϊκή της επίθεση και έχοντας στην πραγματικότητα εξασφαλίσει την ανοχή του ΠΑΣΟΚ στις κεντρικές της επιλογές, η ηγεσία της ΝΔ κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να περιμένουν την οριστική ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεδιπλώσουν το σύνολο των πολιτικών τους. Ενας από τους τομείς που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στις τελευταίες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου υπό τον Κ.Καραμανλή, ήταν αυτός που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, από τις οποίες οι κυβερνώντες ελπίζουν να κερδίσουν κι άλλους πόντους στην παραπέρα διαμόρφωση των σχέσεών τους με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Η ολοκλήρωση μάλιστα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μαζί με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο είναι το βασικό τρίπτυχο των παραχωρήσεων και των ενισχύσεων προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προσβλέπουν και στην κερδοφορία που θα προκύψει από οικονομικές μονάδες που θα περιέλθουν στον δικό τους έλεγχο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο, Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπη και Τουριστικής Ανάπτυξης Δ. Αβραμόπουλο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, αποφασίστηκε:

  • Η έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Η διερεύνηση του προσφορότερου τρόπου για την ενδυνάμωση της συνεργασίας «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» - «Ελληνικών Ταχυδρομείων», συμπεριλαμβανόμενης και της έως 10% μετοχικής συνεργασίας των δυο εταιριών.
  • Ο τερματισμός για λόγους δημοσίου συμφέροντος χρονιζουσών διαδικασιών πώλησης περιουσιακών στοιχείων της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης» (πρώην ΕΤΑ) που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επίσης, όπως σημειώνεται, η Διυπουργική Επιτροπή θα «διερευνήσει και σε επόμενη συνεδρίαση θα προκρίνει νέες διαφανείς διαδικασίες για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης».

Ο καθένας, από τις διατυπώσεις και μόνο, καταλαβαίνει πως η ΝΔ μεθοδεύει την... αναβάθμιση της εγκληματικής πολιτικής παραχώρησης όλων των περιουσιακών στοιχείων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι οι κυβερνώντες θα επιχειρήσουν να περάσουν και αλλαγές στο, έτσι κι αλλιώς, χαλαρό θεσμικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να γίνονται οι παραχωρήσεις και μεταβιβάσεις προς τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ