Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς

Πέντε χιλιάδες διακόσιοι θα είναι οι σύνεδροι στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Για «έλλειψη στρατηγικής» και «εσωστρέφεια» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης (ΕΣΥΑΝ), που πραγματοποιήθηκε χτες στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Γ. Παπανδρέου, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της ΝΔ, δήλωσε ότι «κατέρρευσαν» οι βασικές επιλογές της και σημείωσε ότι αυτό φαίνεται τόσο στο «νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο», όσο και στην «απογραφή που πραγματοποίησε», αλλά και στη σύσταση της «εξεταστικής επιτροπής», όπως είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τις «λαθεμένες επιλογές» της κυβέρνησης, όπως στον «αγροτικό χώρο», ο «κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια» και ανέφερε ότι «υπάρχει ρήγμα εμπιστοσύνης», μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών.

Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι το «ΠΑΣΟΚ δουλεύει με ορίζοντα τετραετίας, αλλά δεν αποκλείει τίποτα και για νωρίτερα».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης καθορίστηκε ότι τελικά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 3 - 6 Μαρτίου, ενώ μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, όσοι εγγραφούν στο ΠΑΣΟΚ θα έχουν το δικαίωμα και του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ενώ όσοι εγγραφούν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν. Οπως, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου εγγραφές μπορούν να γίνουν και μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, οι οποίες θα επιβεβαιώνονται με τηλεφωνική επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ με τον ενδιαφερόμενο!

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι αποφασίστηκε οι σύνεδροι να είναι 4.000, στους οποίους θα προστεθούν και τα 1.200 μέλη του ΕΣΥΑΝ. Οι αντιπρόσωποι θα αναδειχτούν κατά δήμο και όχι κατά οργάνωση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι υποψηφιότητα για τη θέση του συνέδρου μπορούν να θέσουν, εκτός από τα μέλη του κόμματος, και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Γίνεται φανερό ότι ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να ελέγξει πλήρως το ΠΑΣΟΚ και να αλλάξει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Σ' αυτήν ακριβώς τη λογική εντάσσεται και η πρόσφατη κίνησή του να στείλει 1.000.000 επιστολές, με αποδέκτες όλους όσοι τον ψήφισαν για την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία τους καλεί να «πάρουν μέρος» στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Στην επιστολή του Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να πείσει για την αντιπολιτευτική... δράση του κόμματός του επιτίθεται στην κυβέρνηση, αναφέροντας: «Στους μήνες που πέρασαν, η χώρα, αντί να πηγαίνει μπροστά, οπισθοδρομεί. Η οικονομία, η ανάπτυξη, το οικογενειακό εισόδημα υπονομεύονται. Αντί της διαφάνειας και της αξιοκρατίας επανέρχονται οι στρατιές των κομματικών στη Δημόσια Διοίκηση. Στα εξωτερικά μας θέματα βαδίζουμε χωρίς στρατηγική». Ο ίδιος, συγχρόνως, ισχυρίζεται ότι στην πολιτική αυτή, το ΠΑΣΟΚ «αντιπαραθέτει τις θέσεις του και τον αγώνα του»...

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου καλεί όσους του «έδωσαν την εντολή», όπως αναφέρει «για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ», να συμμετέχουν «στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοιχτού, συμμετοχικού κόμματος», που, όπως υποστηρίζει, θα... οδηγήσει «στην αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών».

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι «η συμμετοχή» μπορεί να γίνει «είτε με την ιδιότητα του μέλους είτε με την ιδιότητα του φίλου στις διαδικασίες για το συνέδριό του ΠΑΣΟΚ με τα ίδια δικαιώματα με όλα τα υπόλοιπα μέλη του κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ