Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επίκειται η έναρξη του προσχηματικού διαλόγου

Σε αγωνιστική εγρήγορση καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές η ΠΚΣ

Από την πανελλαδική κινητοποίηση για την Παιδεία στις 10/12/2004
Από την πανελλαδική κινητοποίηση για την Παιδεία στις 10/12/2004
Με επίκεντρο την αξιολόγηση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης αλλά και την προώθηση μιας σειράς αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων της Μπολόνιας, της Πράγας και του Βερολίνου, ξεκινάει και τυπικά, στο τέλος της βδομάδας, ο πολυδιαφημισμένος «εθνικός διάλογος» για την Παιδεία, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης.

Τυπικά, ο διάλογος θα διεξάγεται μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), στο οποίο, θυμίζουμε, το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι δε θα συμμετέχει καταδεικνύοντας τον προσχηματικό χαρακτήρα του διαλόγου. Ο διάλογός τους εξάλλου, είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι αποτελεί μια συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστεί καλύτερα - μέσα σε κλίμα συναίνεσης, δηλαδή με τις λιγότερες αντιδράσεις - η προσχεδιασμένη κυβερνητική πολιτική. Πρόσφατη είναι η εκδοχή που έδωσε για τη συναίνεση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Μπαμπινιώτης, που είπε ότι είναι «συμφωνία των κομμάτων για μια από κοινού υπέρβαση του πολιτικού κόστους».

Από την κυβέρνηση έχουν τεθεί οκτώ άξονες, που αφορούν όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, αλλά προέχει η αξιολόγηση ειδικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου θα αποτελέσει μοχλό προώθησης του μοντέλου επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης και παραγωγή μιας μεγάλης μάζας αποφοίτων ευέλικτων και μισοειδικευμένων. Η προτεραιότητα που θέλουν να δώσουν στην αξιολόγηση και τις άλλες ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση οφείλεται στο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει «αποτελέσματα» στο πλαίσιο εφαρμογής της διαδικασίας της Μπολόνια πριν την επόμενη σχετική σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Ωστόσο, σε όλη αυτή τη διαδικασία αντιτίθεται σημαντικό τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας κι ιδιαίτερα φοιτητές και σπουδαστές, που από τις αρχές Δεκέμβρη έδειξαν ότι είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, που τώρα προτίθενται να τις κλιμακώσουν. Τη βδομάδα που ξεκίνησε, στα αμφιθέατρα και τις σχολές οι αγωνιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας θα συνεχίσει την πλατιά συζήτηση με τους φοιτητές και σπουδαστές θέτοντας την ανάγκη της ανάπτυξης κινήματος ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζονται. Αλλαγές που οδηγούν σε παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ