Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγή ανθυπάτου

Ερχεται για δουλιές ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ουάσιγκτον, η επόμενη πρεσβευτική θητεία στην Αθήνα, την οποία ανέλαβε από χτες ο Τσαρλς Ρις, χωρίς να αφήσει πίσω τις υπόλοιπες «δουλιές», θα επικεντρωθεί στις μπίζνες. Αλλωστε, ο διακηρυγμένος στόχος του νέου πρεσβευτή είναι η προώθηση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η προβολή, σε πρώτο πλάνο, αυτών των στόχων υπαγορεύεται, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, από το γεγονός ότι έκλεισε προς το παρόν ένας χρυσοπληρωμένος, από το ελληνικό κράτος, τομέας που αφορούσε στη «συνεργασία» των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Το έργο αυτό έφερε σε πέρας, βοηθώντας στο κλείσιμο σημαντικότατων συμβολαίων υπέρ εταιριών αμερικανικών συμφερόντων, ο απερχόμενος πρεσβευτής Τόμας Μίλερ.

Ο νέος κύκλος, που ξεκινά με την παρουσία του Τ. Ρις στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, έχει να κάνει με την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της ΗΠΑ στα Βαλκάνια, την οποία οργανώνει για τη νέα θητεία της η κυβέρνηση Μπους. Στο πλαίσιο αυτής της οργάνωσης τοποθετείται η προ μηνός υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή, από εταιρία αμερικανικών συμφερόντων, του διαβαλκανικού αγωγού μεταφοράς πετρελαίου μέσω της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ανησυχίες Ελλήνων διπλωματών, εντάσσεται και το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, για την τελική διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής χτες, μετά την άφιξή του στην Αθήνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Τ. Ρις, μιλώντας στα ελληνικά, αναφέρθηκε στην επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, «γεγονός που θαύμασε ολόκληρος ο κόσμος και οι ΗΠΑ» και εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τη συμβολή της χώρας του στο εγχείρημα, όπως είπε.

Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής επισήμανε ως «ενδεικτικό του παγκόσμιου οράματος της Ελλάδας», τη συμμετοχή της χώρας μας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την 1η Ιανουαρίου, ενώ, αναφερόμενος στην αποστολή του στην πρεσβεία της Αθήνας δήλωσε πρόθυμος για στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές «τόσο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών όσο και στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Τ. Ρις πρόσθεσε ότι βασικές προτεραιότητες της χώρας του για την ευρύτερη περιοχή αποτελούν η προσπάθεια για σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια, η βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα, το Κυπριακό και η Μέση Ανατολή. Σε όλα αυτά τα θέματα, ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία με την Αθήνα.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Τσαρλς Ρις θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, προκειμένου να του επιδώσει τα διαπιστευτήριά του. Ο Τ. Ρις, διπλωμάτης καριέρας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 1977, υπηρετούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα. Η σύζυγός του, Μάρσι Ρις, υπηρετεί ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ