Πέμπτη 6 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προς «πύρρειες» εκλογές

Μετά από πρόσφατο αεροπορικό βομβαρδισμό των κατοχικών δυνάμεων στη Μοσούλη

Associated Press

Μετά από πρόσφατο αεροπορικό βομβαρδισμό των κατοχικών δυνάμεων στη Μοσούλη
Θεωρητικώς η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των ιρακινών βουλευτικών εκλογών έχει αρχίσει. Επί της ουσίας, η μοναδική καταμέτρηση, που γίνεται σήμερα στο Ιράκ, είναι αυτή των θυμάτων των αντικατοχικών επιθέσεων και των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και των κατοχικών δυνάμεων. Ο νέος χρόνος, ο δεύτερος της κατοχής, βρήκε τη χώρα, και ιδιαίτερα τις σουνιτικές περιοχές, να βιώνει μια διαρκή κλιμάκωση.

Η κατάσταση στο Ιράκ, ακόμη και στις σιιτικές περιοχές που τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζονται από σχετική ηρεμία, μοιάζει μέρα με τη μέρα να βγαίνει ολοένα και περισσότερο εκτός ελέγχου. Οι κατοχικές δυνάμεις και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους (δοτή κυβέρνηση και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας) βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο της αντίστασης και δίνουν την εντύπωση ότι απλώς σπεύδουν, ανά περιοχή, να ανακόψουν μια αντάρτικη επέλαση μέχρι να χρειαστεί να μεταβούν σε μια άλλη για να κάνουν ακριβώς το ίδιο, και πάλι από την αρχή.

Αν και οι αντικατοχικές επιθέσεις είναι αλλεπάλληλες και κλιμακούμενες, ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι η κατοχή περνά δύσκολες ώρες είναι η επίθεση αυτοκτονίας που έγινε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά στην αμερικανική βάση στη Μοσούλη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Το πλήγμα στο κύρος των κατοχικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ισοπεδωμένη και αιματοκυλισμένη Φαλούτζα, τη στιγμή που διαλαλούνταν ότι η «πόλη εκκαθαρίστηκε πλήρως από τους τρομοκράτες», ήταν τεράστιο.

Ετοιμασίες για ...προεκλογικό αγώνα

Associated Press

Ετοιμασίες για ...προεκλογικό αγώνα
Ενδεικτικό είναι ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονταν πως οι περισσότεροι από 135.000 Αμερικανοί στρατιώτες και οι σύμμαχοί τους δε θα μπορέσουν, κατά πάσα πιθανότητα, να διασφαλίσουν την ομαλή διενέργεια των εκλογών στις 30 του Γενάρη. Ισως γι' αυτό και την ευθύνη της εκλογικής ασφάλειας ανέλαβαν επισήμως οι παραπαίουσες και θνησιγενείς ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, που, μόνο τα τελευταία 24ωρα, έχουν αποδεκατιστεί από τις αντικατοχικές επιθέσεις.

Αν στο ζήτημα της παντελούς έλλειψης ασφαλείας συνυπολογίσει κανείς την αποχώρηση των μεγαλύτερων σουνιτικών κομμάτων από τις εκλογές και την έκκληση της θρησκευτικής ηγεσίας της σουνιτικής κοινότητας για μποϊκοτάζ, γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί αρχικώς οι εκλογές στο Ιράκ να είχαν χαρακτήρα παρωδίας, τώρα πλέον λαμβάνουν διαστάσεις φάρσας. Και, μάλιστα, σε βάρος των εμπνευστών τους. Η μη συμμετοχή των σουνιτών στις εκλογές καθιστά ακόμη βεβαιότερη την απόλυτη επικράτηση των σιιτικών κομμάτων, που, ούτως ή άλλως, εκπροσωπούν την πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού. Με δεδομένες τις διασυνδέσεις των περισσότερων σιιτικών κομμάτων και οργανώσεων με την Τεχεράνη αλλά και τις, επί το πλείστον, φανατικές θρησκευτικές τους απόψεις, οι «απελευθερωτές» της Ουάσιγκτον θα βρεθούν, την επομένη των εκλογών, με μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια, που οι ίδιοι κατασκεύασαν και δρομολόγησαν.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσουν την έστω και μειοψηφική εκπροσώπηση των σουνιτών στη νέα ιρακινή ηγεσία, Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι θα πιέσουν για τη διασφάλιση συγκεκριμένου αριθμού θέσεων στη νέα Βουλή ακόμη και για τις παρατάξεις εκείνες, που δε θα συμμετάσχουν στις εκλογές, προκειμένου «να υπάρξει δίκαιη αντιπροσώπευση του ιρακινού πληθυσμού». Προφανώς, δεν είναι τυχαίες ούτε οι τελευταίες παρεμβάσεις αξιωματούχων της δοτής ιρακινής κυβέρνησης, όπως είναι ο υπουργός Αμυνας, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών μέχρις ότου εξασφαλιστεί η συμμετοχή των σουνιτών. Προς το παρόν, πάντως, το ενδεχόμενο αυτό, επισήμως, αποκλείεται τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη δοτή κυβέρνηση. Και το ενδιαφέρον κορυφώνεται για το πώς θα καταφέρουν οι «απελευθερωτές» να απεγκλωβιστούν από την κόλαση που δημιούργησαν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org