Πέμπτη 6 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΕΡΚΥΡΑ
Πλημμυρισμένοι... Φαίακες

Οι ίδιες εικόνες στην Κέρκυρα κάθε φορά που βρέχει... (Από τις πλημμύρες του 2000)
Οι ίδιες εικόνες στην Κέρκυρα κάθε φορά που βρέχει... (Από τις πλημμύρες του 2000)
Κάθε δύο χρόνια και μια μεγάλη πλημμύρα αντιστοιχεί στο νησί των Φαιάκων! Με ελάχιστα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και χωρίς δίκτυο ομβρίων υδάτων, η Κέρκυρα είναι κάθε φορά παραδομένη στις διαθέσεις του... καιρού.

Πράγματι, οι μεγάλες πλημμύρες που έγιναν στο νησί το 1998, το 2000 και το 2002, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την πρώτη βροχόπτωση φέτος τον Οκτώβρη ανέδειξαν τα τεράστια κενά στα αντιπλημμυρικά έργα. Εργα τα οποία κρίνονται απαραίτητα από την ίδια την τοπική κοινωνία, από τη στιγμή που πρόκειται για μια από τις πλέον βρόχινες περιοχές της χώρες.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η ίδια η πόλη της Κέρκυρας. Συνοικίες όπως οι Γαρίτσα, Κοντόκαλη και Γουβιά πλημμυρίζουν σχεδόν με κάθε βροχή. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες συνοικίες «βούλιαξαν» και με τα πρόσφατα πρωτοβρόχια, πριν από μια εβδομάδα. Ειδικότερα, όμως, η ιστορική συνοικία της Γαρίτσας, αν και το 2001 υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα, εντούτοις σε κάθε βροχόπτωση εξακολουθεί να πλημμυρίζει. Επιπλέον, προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Δήμος Μελιτειέων στη νότια Κέρκυρα και ο Δήμος Εσπερίων στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο νησί είναι η συχνή κατολίσθηση βράχων, στους επαρχιακούς δρόμους του νησιού, μετά από κάθε βροχή! Ετσι, στο Δήμο Αγίου Γεωργίου, στη Β. Κέρκυρα, μετά τις περσινές ισχυρές βροχοπτώσεις, ο επαρχιακός δρόμος αποκόπηκε μετά την πτώση βράχων. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστούν χωριά του δήμου. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο δρόμος ακόμη δεν έχει καθαριστεί.

Η άναρχη δόμηση στο νησί είχε ως συνέπεια να κλείσουν τάφροι και ρέματα. Για παράδειγμα, στο Δήμο Μελιτειέων έκλεισαν οι δίοδοι προς τη θάλασσα, χωρίς, όμως, να έχουν γίνει αντίστοιχα έργα για τη μεταφορά των βρόχινων υδάτων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν σε όλη την Κέρκυρα δεν υπάρχει δίκτυο απορροής των υδάτων, δηλαδή δίκτυο ομβρίων υδάτων.

Οπως δήλωσε στο «Ρ», ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Χ. Μάστορας, «διεκδικούμε την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων σ' ολόκληρη την πόλη, ιδιαίτερα στις περιοχές της Γαρίτσας και του Μαντουκιού». Αλλωστε, «τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν ξεκινήσει το 1999-2000 στη Γαρίτσα, ουδέποτε ολοκληρώθηκαν (π.χ. η τάφρος Κωτσέλα δε δέχτηκε καμιά παρέμβαση), με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια, ο εργολάβος να έχει εξοφληθεί και, όμως, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να συνεχίζουν να ζουν με την ίδια αγωνία της πλημμύρας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ