Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκορπούν τρομοκρατία... για να πουλάνε όπλα

Την ανησυχητική ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και την ανάγκη δημιουργίας και επέκτασης αποπυρηνικοποιημένων ζωνών, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των κινημάτων για την ειρήνη στις παραπάνω περιοχές, κατά τη διάρκεια της πρωινής ομάδας εργασίας, με τίτλο «Συγκεκριμένα βήματα δράσης για τον πυρηνικό αφοπλισμό».

Επίσης, ο Βέλγος εκπρόσωπος μιλώντας για τη δράση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη τόνισε ότι είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στις νεοεισερχόμενες χώρες στη βορειοατλαντική συμμαχία, όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ο Αν. Θεοφίλου, ερευνητής του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και μέλος του προεδρείου της ΕΕΔΥΕ, ανεβαίνοντας στο βήμα επισήμανε ότι μία από τις κύριες επιδιώξεις των ΗΠΑ είναι η ανατροπή της συνθήκης ΑΒΜ που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και Ρωσία το 1972, ώστε η Αμερικανοί να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα νέο σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας στην περιοχή της Αλάσκας με την αιτιολογία ότι θα καταρρίψει βλήματα που μπορεί να προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή άλλα περιθωριακά κράτη όπως το Ιράν και το Ιράκ. Ομως αυτή η δικαιολογία «μόνο γέλωτα προκαλεί», τόνισε ο ομιλητής, για όποιον γνωρίζει «το επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο αυτών των χωρών». Ο Αν. Θεοφίλου υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα η προσπάθεια ανατροπής της συνθήκης είναι μια ακόμα μέθοδος που θα εξασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και θα καθυποτάξει τους λαούς μέσω της απειλής πολέμου.

Τεράστια κέρδη για τους πλασιέ όπλων

Τα τεράστια κέρδη από το εμπόριο όπλων, οι κρίσεις που πυροδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο καθημερινά ανά την υφήλιο με απώτερο τελικά στόχο τη διεύρυνση των αγορών, είναι η άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης, που χτες οι σύνεδροι περιέγραψαν στην ομάδα εργασίας για τον αφοπλισμό σε ό,τι αφορά τα συμβατικά όπλα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο των ΗΠΑ που δεν έχουν καμία κρατική επιχείρηση παραγωγής όπλων όμως, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο Αλφρεντ Μάρντερ, ο Κλίντον, η Ολμπράιτ και ο γραμματέας του υπουργείου Αμυνας, είναι οι καλύτεροι πωλητές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα στατιστικά στοιχεία που εμφάνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ειρήνης των ΗΠΑ για τα ποσά που δαπανά κάθε χώρα για εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ, ενώ μίλησε και για στρατιώτες άλλων χωρών τους οποίους οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν. Οι συμφωνίες της Ελλάδας σε εκατομμύρια δολάρια για αγορά όπλων από τις ΗΠΑ κατέχουν μισή σελίδα του δελτίου που εκδίδει το «Federation of American Scientists Fund», μόνο μέχρι τον Αύγουστο έφταναν στο ποσό των 4.6 δισ. δολαρίων. Και σε κάθε περίπτωση, οι δαπάνες των χωρών αναμένεται να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, όπως προέβλεψε.

Η άλλη πλευρά αυτού του εμπορίου θανάτου εκφράστηκε μέσα από την ομιλία του εκπροσώπου της Σενεγάλης, ο οποίος ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ζήτημα των ναρκών, οι οποίες στη χώρα του εκτός από τα χωράφια και τους δρόμους βρίσκονται ακόμα και σε προαύλια σχολείων. Μάλιστα, όπως είπε, με κάθε αγορά μεγάλης ποσότητας σύγχρονων όπλων, δίνονται και δωρεάν νάρκες. Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε ότι από τη στιγμή που υπογράφτηκε η συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών (την οποία δεν υπέγραψαν όλες οι χώρες και όλες οι εταιρίες) τοποθετήθηκαν περισσότερες νάρκες από ό,τι προηγούμενα εξαιτίας συγκρούσεων που αναπτύχθηκαν. Ο εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος της Ινδίας αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο όπλων και μίλησε για στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, αναρωτούμενος από πού προμηθεύονται όπλα.

Οι εκπρόσωποι του Βελγίου και της Γαλλίας μετέφεραν την εμπειρία του φιλειρηνικού κινήματος στις χώρες τους. Ενδεικτικό μάλιστα του πόσο απροσχημάτιστα γίνεται το εμπόριο του θανάτου, ήταν ότι και οι δύο αντιπρόσωποι μίλησαν για εκθέσεις όπλων στις χώρες τους, οι οποίες παρομοιάστηκαν με παζάρι. Μάλιστα, στο Βέλγιο, μετά από την πίεση του φιλειρηνικού κινήματος η έκθεση αυτή τα τελευταία χρόνια σταμάτησε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ