Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερολόγια του 2005

«Οι κούκλες της Ειρήνης» τιτλοφορείται το ημερολόγιο του 2005, που κυκλοφόρησε ο Δήμος Ερμούπολης Σύρου. Το ημερολόγιο, το οποίο προλογίζουν ο δήμαρχος Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, και ο καθηγητής και πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Χορού και του θεάτρου «Δόρα Στράτου, Αλκης Ράφτης, εικονογραφείται με φωτογραφίες χαρακτηριστικών παραδοσιακών κουκλών που φιλοτεχνεί η Ειρήνη Πρίντεζη - Φράγκου. Κούκλες που με τις φορεσιές τους και τα διάφορα στολίδια, αξεσουάρ και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που τις συνοδεύουν αποτελούν χρησιμότατες απεικονίσεις της λαογραφικής μας παράδοσης και των όλο και εξαφανιζόμενων αυθεντικών κειμηλίων.

«Πολεμικό Μουσείο 1975-2005 (30 χρόνια προσφοράς στην ιστορική μνήμη)», τιτλοφορείται το δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) ημερολόγιο του 2005, που εξέδωσε το Πολεμικό Μουσείο. Το ημερολόγιο προλογίζουν ο Ανδρέας Ζ. Παπασπύρου (υποστράτηγος, πρόεδρος του ΔΣ του μουσείου) και η Βαρβάρα Μ. Μπαλαμπανέρη - Ξάνθη (ιστοριογράφος). Το ημερολόγιο εικονογραφείται με πίνακες εμπνευσμένους από μάχες και μορφές του '21, του Μακεδονικού Αγώνα, του Αλβανικού Μετώπου και λιγοστές φωτογραφίες από τη γερμανική κατοχή.

Πολύ νεανικό, σχεδόν «παιδικό», με γράμματα και αριθμούς χειρογραφημένα με χρωματιστά μολύβια και όχι με τυπογραφικές γραμματοσειρές, με χαριτωμένες απλές ζωγραφιές απολύτως «παιδικές» και σκιτσογραφικά παίζουσες, είναι το ημερολόγιο για το 2005, που φιλοτέχνησε ο Διαμαντής Αϊδίνης, και σε επιμέλεια του Γιάννη Καρλόπουλου. Το ημερολόγιο αυτό τιτλοφορείται «Να μην ξεχάσω...» και κυκλοφόρησε σε 1.000 αριθμημένα αντίτυπα από την γκαλερί Ζουμπουλάκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ