Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες σκληρές μάχες στη Μοσούλη

Μετά από αεροπορική επίθεση των κατοχικών στη Μοσούλη

Associated Press

Μετά από αεροπορική επίθεση των κατοχικών στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με αποστολή ενισχύσεων αποφάσισε ο αμερικανικός κατοχικός στρατός να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες και εντεινόμενες αντάρτικες επιθέσεις εναντίον των θέσεών του στη Μοσούλη. Ενώ συνεχίζονται οι κατοχικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις νοτίως της Βαγδάτης, η ισλαμιστική οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα», που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στην αμερικανική βάση στη Μοσούλη την περασμένη εβδομάδα, με νέα ανακοίνωσή της προειδοποιεί τους Ιρακινούς να μη συμμετάσχουν στις εκλογές. Επίσης, τους συνιστά να αποφεύγουν τα σημεία όπου βρίσκονται αμερικανικές βάσεις ή θέσεις των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, γιατί επίκειται κύμα νέων επιθέσεων.

Με ισχυρές επίγειες δυνάμεις και αεροσκάφη «F18» και «F16» προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν οι κατοχικές δυνάμεις την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον βάσης τους στη Μοσούλη, αντάρτες, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η επίθεση άρχισε με καμικάζι αυτοκτονίας, ο οποίος πλησίασε με φορτηγό την είσοδο της βάσης. Μη σταματώντας στα παραγγέλματα των φρουρών, οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ. Το φορτηγό ανατινάχτηκε και πυκνά πυρά στόχευαν τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Οπως αποδείχτηκε, εκ των υστέρων, η κύρια οδική αρτηρία προς τη στρατόπεδο είχε παγιδευτεί με εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος αρκετών χιλιομέτρων. Σε βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων έσπευσαν και μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με την επίσημη κατοχική ενημέρωση, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 25 αντάρτες και 1 Αμερικανός στρατιώτης ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20. Λίγες ώρες αργότερα, η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ γνωστοποίησε ότι αποστέλλει ενισχύσεις στη Μοσούλη, όπου τις τελευταίες εβδομάδες οι συγκρούσεις με τους αντάρτες κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα.

Στο μεταξύ, στη Μπαακούμπα σε συγκρούσεις με αντάρτες σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί. Στη Βαγδάτη, στη συνοικία Μπάγια, σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών 1 αξιωματικός του ιρακινού στρατού, ενώ ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε στη συνοικία Σαντρ Σίτι. Στην επαρχία αλ Μανσούρ, δυτικά της Βαγδάτης, η ιρακινή αστυνομία υποστηρίζει ότι απήχθησαν 2 Λιβανέζοι επιχειρηματίες.

Βορείως της Βαγδάτης, στο Μπαϊτζί από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί άμαχοι και 4 τραυματίστηκαν, στο Γκοργκάτ από διασταυρούμενα πυρά σκοτώθηκαν άλλοι 4 Ιρακινοί, ενώ στη Σίνιγια, πάλι από βόμβα, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί νεκροί και 4 τραυματίες. Στη Σαμάρα από πυρά ανταρτών σκοτώθηκε άλλος 1 Ιρακινός εθνοφρουρός.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκκαθαριστική επιχείρηση που άρχισε, πριν από λίγα 24ωρα, νοτίως της Βαγδάτης, στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου», με επίκεντρο την πόλη Μαχμουντίγια. Μέχρι χτες το απόγευμα δεν υπήρχαν πληροφορίες για το τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή.

«Είναι πολυμελείς οι αντικατοχικές οργανώσεις»

Λακωνικός και επιφυλακτικός, όσον αφορά στις πληροφορίες που κατάφεραν να συγκεντρώσουν ο ίδιος και ο συνάδελφός του Ζορζ Μπαλμπρινό, κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους, εμφανίστηκε, χτες, ο δημοσιογράφος Κριστιάν Σεζνό. Ο Σεζνό υποστήριξε ότι, με βάση τα όσα κατάφερε να καταλάβει και τα όσα τους έλεγαν οι απαγωγείς τους, στην οργάνωση «Ιρακινός Ισλαμικός Στρατός», που τους κρατούσε ομήρους, συμμετέχουν αρκετά πρώην μέλη του Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και άνθρωποι που φέρονται να έχουν σχέση με την «αλ Κάιντα» ή τουλάχιστον να τη θαυμάζουν. Ο Γάλλος δημοσιογράφος τόνισε, επίσης, ότι σύμφωνα με τους απαγωγείς τους, η συγκεκριμένη μόνο οργάνωση αριθμεί περί τα 17.000 μέλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ