Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κοινές πρωτοβουλίες» για το πλιάτσικο στα Βαλκάνια

Ο συντονισμός και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για το πλιάτσικο και τις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, ήταν τα θέματα των συνεδριάσεων του επιχειρηματικού Συμβουλίου του SECI (Πρωτοβουλία για τη συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη) που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και χτες Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο πρέσβης των ΗΠΑ Ρ. Σίφτερ, ο συντονιστής της πρωτοβουλίας SECI, ο πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου SECI Κ. Καρράς και οι πρόεδροι των γραφείων επιχειρηματικής στήριξης σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από τα γραφεία επιχειρηματικής στήριξης που έχουν δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στη Βενετία και τη Θεσσαλονίκη. Εξετάστηκε η πορεία των έργων που έχουν προωθηθεί μέσω του «Συμφώνου Σταθερότητας» για χρηματοδότηση από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ειδικότερα: 35 σχέδια άμεσης προτεραιότητας στον τομέα των μεταφορών και εσωτερικών υποδομών, οι εξελίξεις σχετικά με την πρωτοβουλία της διευκόλυνσης διέλευσης των συνόρων (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία), που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα με 68 εκατ. δολάρια. Επίσης συζήτησαν θέματα και πρωτοβουλίες που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Συμφωνήθηκε να γίνουν επαφές μεταξύ της ελληνικής και βουλγαρικής κυβέρνησης για τον καθαρισμό των υδάτων των ποταμών που διασχίζουν τις δύο χώρες. Επίσης, τα τρία Γραφεία Υποστήριξης του SECI θα αναλάβουν να προωθήσουν σχέδια καθαρισμού από κοινού με τις χώρες της περιοχής για την Αδριατική, το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο.

Σχεδιάζεται η δημιουργία Βαλκανικού Χρηματιστηρίου, η συγκρότηση Κέντρου για την Καταπολέμηση του εγκλήματος και η δημιουργία κέντρων διαιτησίας για τα Βαλκάνια στη Βιέννη, στη Θεσσαλονίκη, στην Κωνσταντινούπολη και στην Τεργέστη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ