Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1858 Γεννιέται ο Τζιάκομο Πουτσίνι. Ο επιτυχέστερος και ίσως σημαντικότερος Ιταλός συνθέτης όπερας μετά τον Βέρντι.

1894 Καταδικάζεται σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του γενικού επιτελείου, Εβραίος στην καταγωγή, Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπία για λογαριασμό της Γερμανίας. Αν και υπήρχαν πολλά τεκμήρια για την αθωότητα του Ντρέιφους, ωστόσο τα αντιδραστικά στοιχεία που ανήκαν στις ιθύνουσες τάξεις - οι σοβινιστές, οι μιλιταριστές και οι κληρικόφρονες - αντιδράσανε στην αναθεώρηση της καταδικαστικής απόφασης. Η υπόθεση Ντρέιφους χώρισε τη χώρα σε δυο στρατόπεδα. Οπαδοί της αθωότητας του Ντρέιφους, που αποκρούσανε την καμπάνια της αντίδρασης ήταν οι προοδευτικοί άνθρωποι της Γαλλίας - ο Εμίλ Ζολά, ο Ανατόλ Φρανς και άλλοι. Το 1906 ο Αλφρεντ Ντρέιφους αποκαταστάθηκε πλήρως.

1905 Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ - Λιτόβσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.

1930 Ανασχηματίζεται η κυβέρνηση Βενιζέλου, ύστερα από ομαδική παραίτηση υπουργών.

1994 Μετά την αποχώρηση της «Λίγκας του Βορρά» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ