Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικότατα ευρήματα

Πολλά και μοναδικά ευρήματα σε νεκρόπολη της Θάσου

Συστάδα κιβωτιόσχημων τάφων
Συστάδα κιβωτιόσχημων τάφων
Ενα από τα πλουσιότερα τμήματα της αρχαίας νεκρόπολης της Θάσου που ανασκάφηκαν στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες ήρθε στο φως από σωστική ανασκαφή της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Λιμένα, σε μικρή απόσταση από το νέο λιμάνι και σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα.

Εκεί αποκαλύφθηκε εκτεταμένη συστάδα τάφων, διαφόρων τύπων (κιβωτιόσχημοι κ.ά.) των αρχών του 4ου αιώνα π.Χ. ως το τέλος του 1ου αιώνα π.Χ. και ελεύθερες ταφές. Διαπιστώθηκε επίσης η συνήθεια καύσης των νεκρών και ανακομιδής των παλαιότερων λειψάνων.

Μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων περιλαμβάνονται σκελετοί άριστα διατηρημένοι, τους οποίους η Αρχαιολογική Υπηρεσία θεωρεί ως «εξαιρετικής σημασίας για την ανθρωπολογική μελέτη που θα ακολουθήσει το επόμενο καλοκαίρι, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης». Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα των τάφων, «ιδιαιτέρως σπάνια και εντυπωσιακά κτερίσματα των νεκρών», σε χρυσό και ασήμι όπως: περιδέραια, δαχτυλίδια με παραστάσεις στη σφενδόνη, πόρπες για τη στήριξη των γυναικείων ενδυμάτων, δανάκες - προσωπεία, αλλά και μοναδικά σκουλαρίκια διακοσμημένα με άνθη, δελφίνια και Νίκες, βραχιόλια, δαχτυλίδια και νομίσματα. Βρέθηκε επίσης πληθώρα χάλκινων αντικειμένων, οστέινα και πήλινα εργαλεία, παιχνίδια, στλεγγίδες αθλητών, σύνεργα υφαντικής και μινιατούρες. Ιδιαίτερη μνεία απαιτείται για τα σπάνια σύνολα αγγείων και τα πολυάριθμα ειδώλια θεών, ανθρώπων και ζώων, κυρίως ταύρων.

«Τα φετινά ευρήματα της νεκρόπολης αποτελούν μοναδική υποθήκη για τη μελλοντική επιστημονική έρευνα» εκτιμά η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι θα βγουν σημαντικά συμπεράσματα «σχετικά με την κοινωνική διάρθρωση, τις ταφικές πρακτικές, την ταφική ιδεολογία, αλλά και τις αιτίες ασθενειών και θανάτου στη Θάσο των υστεροκλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Είναι αξιοπρόσεκτο, λόγου χάριν, ότι πολύ σημαντικά κτερίσματα φαίνεται ότι συνοδεύουν τις παιδικές ταφές, κάτι ενδεικτικό για την κοινωνική θέση και τη μετά θάνατο μεταχείριση που επιφύλασσε η θασιακή κοινωνία για τους γόνους των αστικών οικογενειών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ