Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δημοψήφισμα ζητά το Κομμουνιστικό Κόμμα

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας ζητά να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις 27 Μάρτη 2005, με θέμα την κατάργηση ή όχι του αξιώματος του Προέδρου. Το ερώτημα προτείνεται να έχει την εξής διατύπωση: «Υποστηρίζετε την πρόταση για την κατάργηση του θεσμού του προέδρου στην Ουκρανία και τη σχετική κατάργηση του 5ου κεφαλαίου (εκτός του άρθρου 107) του Συντάγματος και τις αντίστοιχες αλλαγές στα άλλα άρθρα του Συντάγματος, μεταξύ αυτών και στα κεφάλαιο 3 και 13 του Συντάγματος;»

Στο ερμηνευτικό σημείωμα, που συνοδεύει την πρόταση του ΚΚ Ουκρανίας σημειώνεται πως: «Η 13χρονη εμπειρία της προεδρικής μορφής διακυβέρνησης της Ουκρανίας μαρτυρά πως η δημιουργία του θεσμού της Προεδρίας όχι μόνο δεν οδήγησε στη συσπείρωση της κοινωνίας και στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής διοίκησης των υποθέσεων του κράτους, αλλά έγινε αιτία επικίνδυνης συγκέντρωσης στα χέρια του αρχηγού του κράτους ιδιαίτερα πλατιών εξουσιών, εγκαθίδρυσης στην Ουκρανία ενός ουσιαστικά δικτατορικού καθεστώτος, μαζικής καταπάτησης των συνταγματικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών των πολιτών, που οδήγησε στον αποσυντονισμό της οικονομίας, στην καταστροφική εξαθλίωση της πλειοψηφίας του λαού και σε τελική φάση, όπως δείχνουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, στην επικίνδυνη όξυνση της πολιτικής κατάστασης, στον υπαρκτό κίνδυνο διάλυσης της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας και στην απώλεια της ανεξαρτησίας».

«Οι ΗΠΑ πληρώνουν τη μουσική»

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα καταγγελία του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΟ με την οποία σημειώνεται πως στις 10/12/2004 στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ολεγκ Ριμπατσούκ, βοηθού του Β. Γιούστσενκο, με τον πρώτο υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Αρμιτετζ, όπου όπως αναφέρεται «εξετάστηκαν τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία». Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή δεν έγιναν γνωστές. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΟ «το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της συνάντησης, όπως και η μυστικότητα μαρτυρούν πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και συνεχίζουν να ελέγχουν την "πορτοκαλί επανάσταση" στην Ουκρανία. Πρόσφατα ένας Αμερικανός γερουσιαστής παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδότησε τον Β. Γιούστσενκο με περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια. Η εξεταστική επιτροπή του ουκρανικού κοινοβουλίου κατέληξε πως η Δύση χρηματοδότησε κοινωνικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις του Γιούστσενκο στην Ουκρανία.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ δίνουν παντού δημόσιες "οδηγίες" στην Ουκρανία σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, καταπατώντας τις διεθνείς αρχές μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. Οι δεξιές εθνικιστικές δυνάμεις συνεχίζουν μυστικά να "διαβουλεύονται" με Αμερικανούς κρατικούς υπαλλήλους σχετικά με το τι και πώς θα "κάνουν" πριν από τις εκλογές της 26ης Δεκέμβρη.

Ποιος λοιπόν θα καθορίζει αύριο τις ενέργειες του πιθανού Προέδρου της Ουκρανίας, Γιούστσενκο, αν σήμερα αυτό το κάνει ο Λευκός Οίκος; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Γιατί όπως λέει η λαϊκή σοφία "αυτός που πληρώνει, παραγγέλνει και τη μουσική"».

Η Ουκρανία επηρεάζει την ΚΑΚ

Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ», ο Μπορίς Γκριζλόφ, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, κι επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», που βρισκόταν στις 15 Δεκέμβρη με επίσημη επίσκεψη στο Ερεβάν της Αρμενίας, δήλωσε πως «αυτό που γίνεται τώρα στην Ουκρανία επηρεάζει την κατάσταση στην ΚΑΚ συνολικά». Κατά τη γνώμη του «το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας πήρε μια χωρίς προηγούμενο απόφαση, για την ακύρωση του δεύτερου γύρου των εκλογών. Η απόφαση σχετικά με τη νοθεία των εκλογών είναι πέρα από τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο της Ουκρανίας τέτοιου είδους αποφάσεις μπορεί να εγκρίνει μόνο η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή».

Να σημειωθεί πως ο Γκριζλόφ, μαζί με τον πρέσβη της Ρωσίας στο Κίεβο, Β. Τσερνομίρντιν, εκπροσώπησε τον Πρόεδρο Β. Πούτιν στις συνομιλίες που έγιναν με την παρέμβαση των ξένων διαμεσολαβητών. Οπως τώρα ισχυρίστηκε ο Γκριζλόφ «στην κατάσταση αυτή εμείς ξεκινήσαμε από το ότι οι πλευρές είχαν πολύ έντονα καταφερθεί ο ένας κατά του άλλου, οι οπαδοί του Γιούστσενκο πρακτικά απέκλεισαν τη ζωτική δραστηριότητα της πόλης του Κιέβου και μπορούσε να γίνει αιματοχυσία». Τέλος, ο Μπ. Γκριζλόφ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως οι σχέσεις της Ρωσίας - Ουκρανίας «βασίζονται στην αιώνια φιλία των λαών μας, σε πολυάριθμες συμφωνίες, που έχουν υπογραφτεί στα πλαίσια της ΚΑΚ και θα παραμείνουν σταθερές».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ