Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πυρετός διαβουλεύσεων

Παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα αποφασίσει την παραχώρηση ή μη στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πυρετός των διαβουλεύσεων ανεβαίνει. Η ιδέα του «βέτο» τώρα, μάλλον αποκλείεται. Ωστόσο, για λόγους τακτικής ή και περιορισμού αντιδράσεων στο εσωτερικό, εμμέσως συζητείται το ενδεχόμενο άσκησής του μελλοντικά, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Αγκυρας.

Πρόθεση της Λευκωσίας στη Σύνοδο Κορυφής είναι να επιδιώξει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Ερωτηθείς τι θα κάνει η Λευκωσία, αν δεν ικανοποιηθούν αυτά που ζητά και τα οποία τέθηκαν από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών προχτές στο Συμβούλιο Υπουργών, ο Κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι η Αθήνα προκρίνει την υποβολή πολλών μικρών «βέτο» στη συνέχεια της διαδικασίας για την Τουρκία και όχι ενός μεγάλου «βέτο», ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η όλη διαδικασία δεν τερματίζεται στις 17 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε πως δεν είναι το τέλος της πορείας, αλλά το τέλος της αρχής της πορείας. Υπάρχουν πολλά στάδια στη συνέχεια, κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, στα οποία μπορεί η Κύπρος να θέσει περαιτέρω απόψεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η μάχη σε σχέση με την ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας συνεχίζεται και μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δε γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε πως αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο του τελικού σχεδίου συμπερασμάτων γύρω από την τουρκική ένταξη και όχι τα προσχέδια. Προσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν ανησυχία στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς δεν προβλέπουν καν αναγνώρισή της από την Τουρκία, έστω και μέσω τελωνειακής ένωσής τους.

Σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, για να μετάσχει στη σύσκεψη των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πριν από δύο βδομάδες, στη Μαδρίτη, είχε υιοθετήσει απόφαση υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να δεσμευτεί στη βάση χρονοδιαγράμματος, για την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ