Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Πώς και γιατί ο αγώνας για το σοσιαλισμό επηρεάζει και καθορίζει τη δράση του σήμερα;

ΣΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΘΕΜΑ, απ' αυτή εδώ τη στήλη, απαντήσαμε στο τι σημαίνει «ο αγώνας για το σοσιαλισμό καθορίζει τη δράση του σήμερα», με βάση την εκτίμηση ότι ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ανώτατο και τελευταίο στάδιό του, τον ιμπεριαλισμό, και μάλιστα στην ανώτατη βαθμίδα του τον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό και αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι το ΚΚΕ έλυσε στρατηγικά αυτό το ζήτημα στο 15ο Συνέδριό του με την επεξεργασία του Προγράμματός του.

ΤΟ ΠΩΣ και το γιατί ο αγώνας για το σοσιαλισμό καθορίζει τη δράση τού σήμερα φαίνεται και από τις ίδιες τις αντικειμενικές εξελίξεις με την καθολική, στρατηγικής σημασίας επίθεση του καπιταλισμού, η οποία καθορίζει τη σημερινή φάση εξέλιξής του. Τόσο με τους πολέμους, όσο και με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ως μέσα αντιμετώπισης της δυσκολίας αναπαραγωγής του κεφαλαίου, που αποκαλύπτει ότι οξύνεται στο έπακρο η βασική αντίθεση ανάμεσα στην κοινωνική παραγωγή και την καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Επομένως, η λύση των λαϊκών προβλημάτων, η εξασφάλιση ικανοποίησης όλων των λαϊκών αναγκών, συνδέεται με το σοσιαλισμό ως μοναδική εναλλακτική διέξοδο για το λαό.

ΑΝ ΤΟ ΚΚΕ στο 15ο Συνέδριο επεξεργάστηκε τη στρατηγική του, με το 16ο Συνέδριό του καθόρισε την πολιτική γραμμή συσπείρωσης, θέτοντας το ζήτημα της διεκδίκησης της λαϊκής εξουσίας από το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης και, ταυτόχρονα, το περιεχόμενο της πολιτικής της λαϊκής οικονομίας, που απαντά στην ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Επομένως, δεν τέθηκε για το απώτερο μέλλον, αλλά για το σήμερα. Ζήτημα, που καθορίζει και το περιεχόμενο της πολιτικής δράσης, και την επεξεργασία στόχων πάλης και, βεβαίως, τους κρίκους σύνδεσης της τακτικής (πάλη για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών), με τη στρατηγική (λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία). Και, βεβαίως, τη γραμμή οικοδόμησης συμμαχιών πρωταρχικά στο κοινωνικό επίπεδο, ως συμμαχίες της εργατικής τάξης, με τη φτωχή αγροτιά, τα μικροαστικά στρώματα της πόλης.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ζήτημα είναι, με τη δράση μας, να αλλάζουμε τις συνειδήσεις των εργατών, των απλών ανθρώπων του μόχθου. Μια δράση για την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων σε διαλεχτική σχέση με την εκλαΐκευση της πολιτικής μας πρότασης για το Μέτωπο, για την προοπτική της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

ΑΠ' ΑΥΤΗΝ την άποψη, η πολιτική μας δράση πρέπει να εξασφαλίζει την οργάνωση της πάλης για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων, σε συνδυασμό με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας.

ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η καθημερινή δράση να υπηρετεί αυτήν τη σχέση, με την οργάνωση κοινωνικοπολιτικών αγώνων, που να συνδέουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού με την εναλλακτική πολιτική διέξοδο, δηλαδή τη λαϊκή εξουσία. Είναι κλειδί για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Και απαιτεί να κατακτηθεί η «βαθιά, ιδεολογικοπολιτική αφομοίωση της στρατηγικής και του Προγράμματος του Κόμματος, η ενιαία αντίληψη, που προκύπτει από τη συλλογική πείρα για το πώς αυτή προωθείται» (από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στο 17ο Συνέδριο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ