Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Το ΕΥΡΩ στις τανάλιες της υπερδύναμης

ΤΟ ΕΥΡΩ «δε θα ήταν υπερβολικό το επιχείρημα ότι τυγχάνει όμηρος της εκάστοτε αμερικάνικης συναλλαγματικής πολιτικής». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο της Μαρίας - Νεγρεπόντη Δελιβάνη με τίτλο: «Η τύχη του ΕΥΡΩ - μετά την κηδεία του Συμφώνου Σταθερότητας» - εκδόσεις Κορνηλίας Σφακιανάκη και Ιδρύματος Δημ. και Μαρ. Δελιβάνη που παρουσιάζεται αύριο Δευτέρα στις 6 του Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ακαδημίας 20).

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ η συγγραφέας στους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» και στο διεθνές επιστημονικό κοινό και από τον ριζοσπαστικό επιστημονικό της λόγο, σχετικά με τα προβλήματα και τις σοβαρότατες επιπτώσεις της «παγκοσμιοποίησης» των καπιταλιστικών συμφερόντων.

Οι παρατηρήσεις του νέου βιβλίου της Μαρίας Δελιβάνη είναι θεμελιωμένες απόλυτα, καθώς το ευρωνόμισμα βρίσκεται στις τανάλιες, ή, τις δαγκάνες της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μέσα όμως στις ενδοκαπιταλιστικές κρίσεις και τα συμφέροντα το ΕΥΡΩ βρίσκεται έρμαιο στο τρικυμισμένο πέλαγος, με συνέπεια την αστάθεια και τα σκαμπανεβάσματά του.

Ως ανταλλακτική συνεπώς αξία και πέρα από τις ρυθμίσεις της Ευρωτράπεζας, το ΕΥΡΩ θα εξακολουθήσει να εκφράζει τη γενικότερη οικονομική αστάθεια, αλλά και την κατάσταση στις χώρες - μέλη που το έχουν αποδεχτεί.

Σε μερικά ακόμη αποσπάσματα του βιβλίου της η συγγραφέας παρατηρεί:

«Τα αδιέξοδα μπροστά μας είναι πολυάριθμα, αλληλοσυμπληρούμενα και, δυστυχώς, σπανιότατα αλληλοεξουδετερούμενα, αλλά πάντως, μη δυνάμενα να αντιμετωπιστούν... Αν αναζητηθούν, συνεπώς, αναθεωρήσεις του συμφώνου σταθερότητας - μετά την "κηδεία του" - αυτές ισοδυναμούν με απόφαση ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ του» (σ.σ. δική μας η υπογράμμιση.

Και η Ελλάδα, τι γίνεται με την Ελλάδα, που παραδέρνει στα πλαίσια της νομισματικής ενοποίησης και προσπάθησε να παρουσιάσει, δηλαδή να εξαπατήσει, τους άλλους εταίρους και τον ελληνικό λαό με τα στοιχεία της «δημιουργικής λογιστικής του ΠΑΣΟΚ, ενώ η σημερινή κυβέρνηση εμφανίζεται και αρνείται την εξακολούθηση της εξαπάτησης. Χωρίς όμως να απαιτεί από το Ecofin την ίδια ελαστική μεταχείριση που επεφύλαξε, η Ευρωπαϊκή Ενωση, στους «ισχυρούς» δηλαδή στη Γαλλία και τη Γερμανία όταν εφάρμοσαν την ίδια «δημιουργική» παραπλάνηση. Οσο για το ΕΥΡΩ το πληρώνουμε ακριβά την κάθε μέρα.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ