Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στον αγώνα ξανά, με την εργατιά!

Από μπλόκο των αγροτών στη Λάρισα το 2003

Motion Team

Από μπλόκο των αγροτών στη Λάρισα το 2003
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 9 του Δεκέμβρη, η μικρομεσαία αγροτιά βγαίνει ξανά στους δρόμους να συγκρουστεί με την αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική, η οποία την απειλεί να την ξεκληρίσει και να την αφανίσει. Αυτή τη φορά, όμως, οι αγωνιστές της αγροτιάς δε θα 'ναι μόνοι τους, αλλά μαζί με τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, που βγαίνουν κι αυτοί στον αγώνα ενάντια στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

***

ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ, που διοργανώνουν από κοινού το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ, σε πολλές περιοχές της χώρας, θα εκφραστεί, κατ' αρχάς, η αγωνιστική αντίθεση της εργατιάς και της αγροτιάς στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η εργατοαγροτική κινητοποίηση θα είναι μια λαϊκή κραυγή καταδίκης της πολιτικής που φέρνει στα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού λιτότητα, ακρίβεια και φορολογική επιβάρυνση, μειώνοντας το λαϊκό εισόδημα κι αυξάνοντας τη φτώχεια.

Ταυτόχρονα, θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην αγωνιστική πορεία συγκρότησης της εργατοαγροτικής συμπαράταξης, η οποία είναι αναγκαία όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα των λαϊκών αγώνων, αλλά και για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

***

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ θα πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στα συλλαλητήρια για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο νέος προϋπολογισμός:

- Μειώνει τα κονδύλια για βασικά αγροτικά έργα υποδομής, όπως εγγειοβελτιωτικά, αλλά αυξάνει τις επιδοτήσεις προς τους εμποροβιομηχάνους για δημιουργία και εκσυγχρονισμό μεταποιητικών μονάδων σε βάρος των συνεταιρισμών.

- Δίνει αύξηση-κοροϊδία στην αγροτική σύνταξη, μέχρι 20 ευρώ το μήνα, που δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα των αγροτικών αγώνων για κατώτερη σύνταξη 400 ευρώ το μήνα.

- Δεν επιχορηγεί τον ΕΛΓΑ, που συνειδητά τον οδηγεί στη χρεοκοπία και στην ιδιωτικοποίηση.

- Μειώνει δραστικά τους φόρους στα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, αλλά αυξάνει τους φόρους των αγροτών με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

***

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΙ μικρομεσαίοι αγρότες θα προβάλουν τα αιτήματά τους, για την ικανοποίηση των οποίων βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, διεκδικούν:

  • Εγκαιρη διάθεση της παραγωγής με ικανοποιητικές τιμές κι επιδοτήσεις
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής και το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας στην αγορά των γεωργικών μέσων κι εφοδίων
  • Επιχορηγήσεις του κράτους στον ΕΛΓΑ για πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και έγκαιρη καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων
  • Κατώτερη αγροτική σύνταξη στα 400 ευρώ
  • Μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην ύπαιθρο η δημόσια Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, καθώς και για τη δημιουργία υποδομών στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

Επίσης, θα προβάλουν την πρόταση της ΠΑΣΥ για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας χωρίς τις ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ και με τη στήριξη στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που μπορούν να διασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα στον συνεταιρισμένο αγρότη, να εξασφαλίζουν φτηνά και υγιεινά τρόφιμα για το λαό και να προωθούν την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου.

***

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που επικρατεί, αυτό το διάστημα, στα χωριά και στις αγροτικές επαρχίες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκρηκτική, καθώς ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στη δίνη πολλών και πολύ οξυμένων προβλημάτων.

- Μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων - όπως στάρι, καλαμπόκι, ρύζι, βαμβάκι, καπνός, πατάτες, κρεμμύδια, κ.ά. - παραμένουν απούλητες στις αποθήκες των παραγωγών, καθώς οι έμποροι δεν τα αγοράζουν καθόλου, ή εκβιάζουν να τα πάρουν «κοψοχρονιά» και η κατανάλωση εφοδιάζεται με εισαγωγές. Στο μεταξύ, σημαντικές ποσότητες άλλων προϊόντων - όπως βιομηχανική ντομάτα, καρπούζια, αχλάδια, σταφύλια, κ.ά. - έμειναν αμάζευτες και σάπισαν στα χωράφια, ή στα δέντρα, επειδή δε συνέφερε στον παραγωγό να τα μαζέψει.

- Οι τιμές πώλησης στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές και σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, το οποίο, χρόνο με το χρόνο, αυξάνεται (Ομως, αυτά τα προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στον καταναλωτή, επειδή οι «ενδιάμεσοι» εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν ασύστολα). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φέτος οι τιμές που πουλάει τα προϊόντα του ο παραγωγός είναι 4,1% χαμηλότερες από πέρσι, ενώ το κόστος παραγωγής ανέβηκε κατά 6,2%, που σημαίνει ότι ο αγρότης χάνει συνολικά πάνω από 10% του εισοδήματός του (Στην πραγματικότητα η «χασούρα» είναι πολύ μεγαλύτερη - κάποιοι κάνουν λόγο για 20%-30% - αν ληφθεί υπόψη ότι τα επίσημα στοιχεία δε λένε πάντα την αλήθεια και ιδίως όταν αυτή δε συμφέρει τους εκάστοτε κυβερνώντες).

- Τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα έχουν γιγαντωθεί, η περιουσία των αγροτών έχει υποθηκευτεί και οι καταχρεωμένοι που δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις τραπεζικές υποχρεώσεις απειλούνται με κατασχέσεις χωραφιών, σπιτιών κι άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η τελευταία ρύθμιση της κυβέρνησης για τα πανωτόκια, που τόσο διαφημίστηκε, δεν έλυσε το πρόβλημα των χρεωμένων αγροτών, καθώς απέκλεισε τους περισσότερους, ούτε, βεβαίως, το πρόβλημα των αγροτικών χρεών, αφού δε χτυπιέται η «ρίζα του κακού», που είναι η τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ και η γενικότερη αντιαγροτική πολιτική.

- Η ακρίβεια στα λαϊκά είδη κατανάλωσης πλήττει καίρια και τους ανθρώπους των χωριών, ενώ πρόσθετα - και ανυπέρβλητα - προβλήματα στους κατοίκους της υπαίθρου δημιουργεί η υποβάθμιση και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, με τα φροντιστήρια και τα «ιδιαίτερα», και η απουσία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής. Είναι φανερό ότι υπ' αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ο μικρομεσαίος αγρότης που έχει ετήσιο εισόδημα 5.000-10.000 ευρώ και ο συνταξιούχος του ΟΓΑ που παίρνει μηνιάτικο βοήθημα 200 ευρώ.

***

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ αυτά ωθούν τον αγροτικό κόσμο στους δρόμους του αγώνα και κανένας άλλος υποκινητής δεν υπάρχει. Βεβαίως, υπάρχει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), που οργανώνει και συντονίζει την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχει το ΚΚΕ που στηρίζει πολιτικά τους δίκαιους αγώνες των ξωμάχων, οι οποίοι παλεύουν, με νύχια και με δόντια, για να μην ξεκληριστούν και να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Κι ας το καταλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως το κατάλαβαν, έστω κι αργά, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - ότι δε θα ξεμπερδέψει εύκολα με την αγωνιζόμενη αγροτιά, όσο κι αν τη βοηθάνε η αξιωματική αντιπολίτευση, οι «καρεκλοκένταυροι» των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΣΥΔΑΣΕ-ΓΕΣΑΣΕ και κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, αγροτοσυνεταιριστές του κυβερνώντος κόμματος, «εν διατεταγμένη υπηρεσία τελούντες». Ο αγροτικός αγώνας θα συνεχιστεί και ήδη η ΠΑΣΥ προετοιμάζει την κλιμάκωσή του με νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν στα μέσα του ερχόμενου Γενάρη...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ