Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«Νερό για τα Παιδιά της Παλαιστίνης»

Κοινή πρωτοβουλία ΕΕΔΔΑ, ΕΕΔΥΕ και ΟΓΕ ενάντια στο «τείχος» και για την έμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Μια νέα καμπάνια αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης ανήγγειλαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων τα οποία δημιουργεί η πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση του Ισραήλ: Της αρπαγής της ευφορότερης παλαιστινιακής γης, του σημαντικότερου πόρου στην περιοχή, του νερού, και της καταστροφής των καλλιεργιών των βασικά αγροτών Παλαιστίνιων, με την ανέγερση του λεγόμενου Τείχους Ασφαλείας. Γενικός τίτλος της θα είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ, Χ. Παπαμάργαρη, «Νερό για τα Παιδιά της Παλαιστίνης».

Τόσο ο Χ. Παπαμάργαρης, όσο και η Β. Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ότι βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των ελληνικών μαζικών οργανώσεων και φορέων, αλλά και των εργαζομένων. Η καμπάνια θα διαρκέσει 6 μήνες, και καταληκτικός της στόχος - πέρα από την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, μετά το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ και τις πιέσεις που ασκούνται στην παλαιστινιακή πλευρά - θα είναι να κατασκευαστεί μια δεξαμενή νερού σε ένα χωριό της Δυτικής Οχθης, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων. Οι τρεις οργανώσεις έχουν δημιουργήσει για την ενίσχυση της προσπάθειας ένα κοινό τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα (υποκ. Εξαρχείων), με αριθμό 116-29603975.

Ο Χ. Παπαμάργαρης έκανε λόγο για «βαθύ συμβολισμό» της καμπάνιας αυτής ενάντια στο «τείχος του αίσχους», το οποίο συνεχίζει την ισραηλινή κατάκτηση και προσαρτά νέα εδάφη στα ήδη κατεχόμενα, οδηγεί στην γκετοποίηση της Παλαιστίνης και στην κατάτμησή της σε καντόνια, καταστρέφει την παλαιστινιακή γεωργία και κτηνοτροφία - βασικούς μοχλούς της ευρισκόμενης σε δεινή θέση οικονομίας.

Παρών ήταν ο επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, Ισμάτ Σάμπρι, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική πρωτοβουλία» την καμπάνια αυτή, εξηγώντας ότι το Ισραήλ κορυφώνει μια έντονη και οργανωμένη προσπάθεια καταστολής της Ιντιφάντα, συνέχισης της κατάκτησης και ασφυκτικών πιέσεων προς τους Παλαιστίνιους από μέρους διεθνών παραγόντων, ειδικά των ΗΠΑ και ΕΕ. «Το θέμα του νερού αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την απόφαση της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, που ορίζει ότι οι πρόσφυγες μπορούν να καταναλώνουν μόλις το ένα δέκατο της ποσότητας που καταναλώνουν οι ελάχιστοι έποικοι... Οσον αφορά στα όσα επιχειρούν να επιβάλουν ξένες δυνάμεις στην Παλαιστίνη, πρόσθεσε πως «ο παλαιστινιακός λαός, συσπειρωμένος, με προσοχή και ωριμότητα» θα «δώσει απάντηση».

Ο αντιπρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Β. Κελάρης δήλωσε ότι η οργάνωση θα στηρίξει την πρωτοβουλία των ΕΕΔΥΕ-ΕΕΔΔΑ-ΟΓΕ. Ερωτηθείς σχετικά, διέψευσε ότι τα γραφεία της οργάνωσης στα παλαιστινιακά εδάφη οδεύουν προς κλείσιμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ