Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νέα παρέμβαση για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Επανέρχεται το ΚΚΕ στο σημαντικό ζήτημα της καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη από την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, με Ερώτησή του στον υπουργό Πολιτισμού, που υπογράφουν οι βουλευτές Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Ορέστης Κολοζώφ.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι, στις 11/11, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, ανακοίνωσε το κόστος και το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης του ΝΜΑ, «στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη και με φορέα τον ΟΑΝΜΑ (σ.σ. Οργανισμός Ανέγερσης ΝΜΑ ΑΕ), που απαρτίζεται περίπου από τα ίδια υπόδικα πρόσωπα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι σχετικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. (1. Επί της μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, 2. Απόφαση του ΣτΕ για τη νομιμότητα της μελέτης, της οποίας η προμελέτη είχε κριθεί μη νόμιμη από το ίδιο το ΣτΕ και 3. Προσφυγή πολιτών στο Διοικητικό Εφετείο)».

Ο υπουργός ερωτάται: «Η ανακοίνωση του υφυπουργού και οι ενέργειες προώθησης του θέματος, ενώ εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, δε συνιστούν άστοχη "πρόγνωση" των δικαστικών αποφάσεων και με έμμεσο τρόπο παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης; Η προώθηση της διαδικασίας ανέγερσης του ΝΜΑ μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ύπαρξη προμελέτης, αφού η προμελέτη έχει κριθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ, μη νόμιμη, και, κατά τη δήλωση του υφυπουργού, χωρίς οριστική μελέτη; Και τότε, ποια η σημασία των επανειλημμένων δηλώσεων για το θέμα; Πώς είναι δυνατόν, όταν το ποσό, που, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, διατίθεται για τον πολιτισμό δεν ξεπερνά τα 486 εκατ. ευρώ, να δαπανάται περίπου το 1/4 για ένα έργο, το οποίο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εκτελείται, θα καταστρέψει πλήρως τον υποκείμενο αρχαιολογικό χώρο και θα εκθέσει διεθνώς τη χώρα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα; Η κυβέρνηση προτίθεται να κατασκευάσει το ΝΜΑ στον πολλαπλά ακατάλληλο αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη και με την "οικοδομική άδεια" που εξέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, με το νόμο 3028/2003, χωρίς, όπως αποδεικνύεται τώρα, ούτε καν να υπάρχει μελέτη;».

  • Σε απαντητική επιστολή του Mechtild Rssler, επικεφαλής του Τομέα Ευρώπης και Β. Αμερικής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO προς το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της ανέγερσης του ΝΜΑ, Σ. Καλογερόπουλο, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Θα επιθυμούσα να υπενθυμίσω ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες της Συνθήκης Παγκόσμιας Κληρονομιάς, παράγραφος 56: "Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη στη Συνθήκη σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, να ενημερώνουν την Επιτροπή, μέσω της Γραμματείας της ΟΥΝΕΣΚΟ, για την πρόθεσή τους να αναλάβουν ή να εγκρίνουν» παρεμβάσεις ή «νέες κατασκευές που μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια κληρονομιά. Η ειδοποίηση πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατόν (παραδείγματος χάριν, πριν συνταχθούν τα βασικά έγγραφα για τα συγκεκριμένα προγράμματα) και πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις, που θα ήταν δύσκολο να αναστραφούν, ώστε η Επιτροπή να μπορεί να βοηθήσει στην επιδίωξη των κατάλληλων λύσεων για να εξασφαλιστεί ότι οι αξίες της παγκόσμιας κληρονομιάς της περιοχής διατηρούνται πλήρως"». Κάτι που δεν έγινε από την ελληνική πλευρά.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org