Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Για τον Γιάννη Ρίτσο

Νίκανδρος Κεπέσης. Διάβασα στο «Ρ» για τη χυδαιότητα σε βάρος του Γ. Ρίτσου εκ μέρους μιας εκπομπής του «Αντέννα». Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι προβοκάτορες που ασχημονούν ενάντια στον εθνικό μας ποιητή τον βραβευμένο με το βραβείο ΛΕΝΙΝ; Τον Ρίτσο δεν τον γνώρισα μόνο μέσα από τα ποιήματά του. Σε δύσκολους χρόνους τον βίωσα και προσωπικά. Στη διάρκεια της χούντας ήμασταν μαζί στον ίδιο θάλαμο των κτιρίων στο παράπλευρο κρεβάτι, και λίγο αργότερα στο Παρθένι Λέρου. Και θαύμασα την εργατικότητα, την παλικαριά και το μεγαλείο της ψυχής του. Οταν ζούσαμε «υπό ελεύθερη διαβίωση», ένα πρωί έγινε γνωστό ότι ο Ελύτης πήρε το βραβείο Νόμπελ και ο Ρίτσος που το άκουσε ψύχραιμος και σοβαρός παρατήρησε: Δε βραβεύτηκε ο Ελύτης. Ισα ίσα ο Ελύτης τίμησε το βραβείο Νόμπελ!

Αξιος ο μισθός τους!

Χρ. Φωτιάδης. Χωρίς έκπληξη, πρέπει να ομολογήσω, παρακολουθώ τη συστηματική προβολή με τρέιλερ της γνωστής από το παρελθόν... ενότητας του Στέλιου Κούλογλου, που είναι αφιερωμένα στο τοίχος του Βερολίνου (ΝΕΤ). Οσοι είχαμε παρακολουθήσει αυτές τις συνέχειες στην πρώτη τους προβολή, αντιληφθήκαμε την «αντικειμενικότητα» του γνωστού δημοσιογράφου. Αλλά και τις «πηγές» του. Το γεγονός ότι αυτή η ωμά προπαγανδιστική εκπομπή προβάλλεται εκ νέου, μπορεί να συνδυαστεί άνετα με τα αρνητικά αποτελέσματα που έφερε το γκρέμισμα του τοίχους. Κυρίως όμως με το νέο κύμα ανεργίας στην πρώην ΓΛΔ, που πλέον καταγράφεται και επίσημα στις δημοσκοπήσεις. Ετσι αν η προπαγάνδα δεν πιάνει στην ίδια τη Γερμανία, δε χάνουν και τίποτε να δοκιμάσουν στην Ελλάδα. Καλή η σκέψη τους και άξιος ο μισθός τους.

Μας παραμυθιάζουν

Ηλίας Ευαγγέλου, Πεύκη. Ακούγοντας το παρακλητικό: Γιώργο άλλαξέ τα όλα για τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ήρθαν στη μνήμη μου πολλές αερολογίες και ψέματα ακόμα και από το γέρο Παπανδρέου, τον Ανδρέα και, τώρα, τον Εγγονό Γιώργο. Τι θα αλλάξει; Δε θα είναι στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και με τους Αμερικανούς παραχωρώντας τους αέρα, γη και θάλασσα για να περνά ο αμερικάνικος στρατός όπως στη Σούδα και να σπέρνει τον όλεθρο - θάνατο στα Βαλκάνια, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και αλλού. Δε θα στείλει, τάχα, στρατό όπως έκανε ως τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ; Πόσο υποκριτικό ήταν το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» όταν θυμούμαστε το ξυλοφόρτωμα των Αντιστασιακών στο Σύνταγμα από τα όργανα της... σοσιαλιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και πόσο κοροϊδία είναι να μας λένε πως θα αντιμετωπίσουν την ανεργία και ιδιαίτερα τα προβλήματα της νεολαίας. Γι' αυτό πρέπει να μη δίνουμε σημασία και πίστη σ' αυτά που λένε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ολα είναι ψέματα. Ας γίνει μάθημα το πάθημα που επί 20ετία και πλέον μας παραμυθιάζουν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org