Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Μας ρωτούν: πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την Ελλάδα ως χώρα ιμπεριαλιστική, ή μικροϊμπεριαλιστική;

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ δεν τίθεται σωστά γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να αποδώσουν ολοκληρωμένα όλα τα χαρακτηριστικά του επιπέδου ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα αλλά και τη θέση του στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

«Ο ελληνικός καπιταλισμός, όπως επισήμαναν τα 15ο και 16ο Συνέδρια του Κόμματος, βρίσκεται στο ανώτατο, τελευταίο στάδιο της ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα, και παραμένει σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα». (Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στο 17ο Συνέδριο).

Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ που στον όρο «ιμπεριαλισμός » προσδίδει πολιτικό και μόνο περιεχόμενο με μοναδικό χαρακτηριστικό την επιθετική επεμβατική πολιτική των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών ενάντια σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, και με πόλεμο δεν είναι σωστή. Ο ιμπεριαλισμός είναι καπιταλισμός, το ανώτατο και τελευταίο στάδιο του. Επομένως, πίσω από την πολιτική που ασκείται στην εποχή του ιμπεριαλισμού , υπάρχει η οικονομία. Χωρίς την οικονομική βάση, ως θεμελιακό στοιχείο του ιμπεριαλισμού , δεν μπορούμε να τον κατανοήσουμε ολοκληρωμένα.

Ο ΛΕΝΙΝ στην μπροσούρα «Ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» θέτει πέντε γνωρίσματα για τον ιμπεριαλισμό :

1 Η συγκέντρωση του κεφαλαίου και της παραγωγής έχει φτάσει σε τέτοια υψηλή βαθμίδα ανάπτυξης, ώστε να δημιουργεί μονοπώλια, που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή.

2 Συγχώνευση του τραπεζιτικού κεφαλαίου με το βιομηχανικό και δημιουργία μιας χρηματιστικής ολιγαρχίας πάνω στη βάση αυτού του «χρηματιστικού κεφαλαίου».

3 Εξαιρετικά σπουδαία σημασία αποκτά η εξαγωγή κεφαλαίου σε διάκριση με την εξαγωγή εμπορευμάτων.

4 Συγκροτούνται διεθνείς ενώσεις των καπιταλιστών, που μοιράζουν τον κόσμο.

5 Τελείωσε το εδαφικό μοίρασμα της Γης ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές Δυνάμεις.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ πρέπει να εκτιμούμε με βάση και τα πέντε χαρακτηριστικά από κοινού.

Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ως καπιταλισμός στο ανώτατο στάδιό του είναι μια ολόκληρη ιστορική εποχή που άρχισε να διαμορφώνεται από τις αρχές του 20ού αιώνα.

«ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι ενταγμένες όλες οι καπιταλιστικές χώρες, ανεξάρτητα του επιπέδου ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων, ανεξάρτητα με ποιες μορφές και τρόπους γίνεται η ένταξη, η ενσωμάτωση, δηλαδή αν γίνεται μέσω της ένταξης στις διακρατικές περιφερειακές, παγκόσμιες καπιταλιστικές ενώσεις ή μέσα από προγράμματα "βοήθειας" των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μέσα από τις αναβαθμισμένες διακρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, την εξαγωγή κεφαλαίων και εμπορευμάτων, μέσω των στρατιωτικών επεμβάσεων και του πολέμου γενικότερα, με ανοιχτές ή συγκαλυμμένες επεμβάσεις στη διαμόρφωση ή αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος κλπ...Η θέση μιας χώρας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το κριτήριο της ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων, αλλά συνολικά από την οικονομική της ισχύ, την πολιτική και στρατιωτική της ισχύ. Στους κόλπους του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος γίνονται βεβαίως και ανακατατάξεις και αλλαγές στη θέση και το ρόλο μιας χώρας, ανάλογα πώς εξελίσσονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι άξονες και αντιάξονες, παίζουν ρόλο οι τοπικές και περιφερειακές εξελίξεις κλπ., επηρεάζονται βεβαίως και από την πρόοδο και τις κατακτήσεις των λαϊκών κινημάτων, τις εσωτερικές εξελίξεις στο συσχετισμό δύναμης της μιας ή της άλλης χώρας». (από τη διάλεξη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», ΚΟΜΕΠ, τεύχος 2/2002, σελ. 91-92).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org