Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να περιοριστεί η «ζημιά»

Πλήρη κάλυψη πρόσφερε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Αμυνας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να απορροφήσει την εσωκομματική «μουρμούρα» και κυρίως να περιορίσει τη ζημιά στην «κοινή γνώμη».

Το κλίμα είναι αρνητικό για τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι τον επικρίνουν για «αδέξιους χειρισμούς» που εκθέτουν συνολικά την κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις τους, ωστόσο, παραμένουν σε επίπεδο «ιδιωτικών συζητήσεων», φροντίζοντας ωστόσο να φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα της «δυσφορίας» για τον υπουργό Αμυνας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε... ιδιωτική εταιρία δημοσκοπήσεων και επικοινωνίας την «υπεράσπιση» του υπουργού Αμυνας και τον προπαγανδιστικό χειρισμό της υπόθεσης.

Ο Κ. Καραμανλής, διά στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, διαμήνυσε ότι στηρίζει τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο. «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να παραιτηθεί ο κ. Σπηλιωτόπουλος» δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, επαναλαμβάνοντας το ίδιο και για τον γγ Εξοπλισμών Γ. Ζορμπά. Ταυτόχρονα ανέλαβε την υπεράσπιση των χειρισμών στην υπόθεση των αντισταθμιστικών οφειλών για τα TOR M1. «Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί - αντίθετα με το ό,τι είχε κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - να εξασφαλίσει νόμιμη εγγύηση, δηλαδή εγγύηση η οποία πρέπει και να είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν προχώρησαν, μέχρι τώρα, οι διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά», προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση της κυβέρνησης ο αναπληρωτής εκπρόσωπος. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η εγγύηση πρέπει να είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία. Εγγυήσεις, είπε, είναι δύο ειδών: «Είτε κρατικές, οι οποίες συμφωνούνται με διακρατική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών ή τραπεζικές». Αυτές μόνον αναγνωρίζει το Ελληνικό Δημόσιο και δεν πρόκειται να κινηθούμε πέρα από αυτά που ορίζουν οι νόμοι του κράτους.

Το σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Ευ. Αντώναρο, είναι ότι «ο τρόπος που συνήφθη η συμφωνία, καθώς και η μορφή της δήθεν εγγύησης δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που ορίζει η ελληνική νομοθεσία». Πρόκειται για μια απλή επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της χώρας από την οποία προέρχεται η αντισυμβαλλόμενη εταιρία. Προϋπόθεση που δεν επαρκεί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Γι' αυτόν το λόγο, δεν μπόρεσε η ελληνική πλευρά να επιβάλει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Κριτική «εκ των έσω»

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε ο βουλευτής και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρ. Ζώης, ο οποίος χαρακτήρισε «βεβιασμένη κίνηση» την ανανέωση της σύμβασης για τους TOR -M1. Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο υπουργός Αμυνας είναι χτεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής «Καθημερινής», η οποία κάτω από τον τίτλο «Αδέξιοι χειρισμοί από τον κ. Σπηλιωτόπουλο» γράφει: «Πρόβλημα στην κυβέρνηση και πλήθος ερωτημάτων προκαλούν οι χειρισμοί του υπουργού Αμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου στην υπόθεση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1. Η σπουδή του κ. Σπηλιωτόπουλου να ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο επίτευξη συμφωνίας - ουδέποτε πραγματοποιηθείσας - με τη ρωσική κυβέρνηση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των συστημάτων προσέφερε την αφορμή στο ΠΑΣΟΚ, μέσω και του χθεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας "Τα Νέα" να αποπροσανατολίσει την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητάνε αποστολές κι άλλων όπλων στο Κίεβο(2024-04-09 00:00:00.0)
Την κλήτευση πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ πρότεινε η εισαγγελέας(2015-03-12 00:00:00.0)
Ενταλμα σύλληψης σε πρώην υπουργό της Κύπρου(2013-07-09 00:00:00.0)
Στον ανακριτή απόστρατος αξιωματικός για τα «TOR M1»(2007-11-27 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι καταθέσεις μαρτύρων(2004-12-15 00:00:00.0)
Δικομματικός χαρτοπόλεμος για τους πυραύλους(2004-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ