Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Πασαρέλα συναίνεσης

Το κλίμα χάλασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, που κατάγγειλε την αντεργατική πολιτική, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς στυλοβάτες της και κάλεσε τους εργαζόμενους σε ανάπτυξη των αγώνων τους

Η απουσία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο πλάνο οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι εκείνη την ώρα εκτελούσαν τα χρέη τους ως οικοδεσπότες (φωτογραφία από τη χτεσινή φιέστα συναίνεσης στο «Μ. Βρετάνια», όπου και η έναρξη του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ)

Eurokinissi

Η απουσία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο πλάνο οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι εκείνη την ώρα εκτελούσαν τα χρέη τους ως οικοδεσπότες (φωτογραφία από τη χτεσινή φιέστα συναίνεσης στο «Μ. Βρετάνια», όπου και η έναρξη του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ)
Η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία και η διακυβέρνηση από το κόμμα της ΝΔ δε συνιστά αλλαγή πολιτικής. Αντιθέτως, η ΝΔ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας μέτρα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, συμμετέχοντας «σε κάθε διεθνές ιμπεριαλιστικό έγκλημα και ο λαός αγελάδα για άρμεγμα». Μια πολιτική που έχει τη σύμφωνη γνώμη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με αυτά τα λόγια, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας χάλασε το κλίμα συναίνεσης που επιχείρησαν να δημιουργήσουν με τις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ κατά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου της χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μ. Βρετάνια». Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου.

Ο Τ. Τσιόγκας αναφερόμενος στο πλήθος των αναδιαρθρώσεων στο κράτος, τις οποίες εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ, τόνισε ότι ως αποτέλεσμα έχουν μια Δημόσια Διοίκηση και ένα κράτος «που χαμογελά όλο και πιο γλυκά» στο κεφάλαιο και «γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκό, φοροεισπρακτικό, κατασταλτικό, εχθρικό για τους εργαζόμενους». Ακόμα σημείωσε ότι την πολιτική αυτή στήριξε τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθεί να στηρίζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η εργατική τάξη, συνέχισε, πρέπει να απαντήσει ενωμένη και σε κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα. «Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να δυναμώσει το ΠΑΜΕ», γιατί η γραμμή της συνδιαλλαγής με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό οδηγεί σε χειρότερες μέρες. Το ΚΚΕ, κατέληξε, εργάζεται για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα διεκδικήσει την εξουσία για λογαριασμό της εργατικής τάξης και προς το συμφέρον της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης.

Στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ μίλησαν για ανάγκη εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού του κράτους, παρουσιάζοντάς το σαν ένα μηχανισμό αποκομμένο από τις ταξικές αντιθέσεις της κοινωνίας και συσκοτίζοντας τον πραγματικό του ρόλο ως όργανο εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκαναν ιδιαίτερη μνεία για το «ευρωσύνταγμα» που δήθεν συντελεί στον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί μια ακόμα διαδικασία αποτελεσματικότερης προώθησης πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων και των λαών. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η ομιλία της προέδρου της Βουλής, Αννας Ψαρούδα - Μπενάκη όπως και του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου.

Τέλος, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έδωσε, για άλλη μια φορά, τα διαπιστευτήριά υποταγής της στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του κατά τη χτεσινή έναρξη του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, διά του προέδρου της υπέγραψε κοινή προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση για την εισαγωγική, προαγωγική και διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων. Μια διαδικασία που με πρόσχημα τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο, στοχεύει να τους κάνει διά βίου λάστιχο σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ