Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθένας τη δουλιά του...

Δυο «σύντροφοι» από τα παλιά (ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου και ο διευθύνων σύμβουλος της FANCO AE Φώτης Μπαλόγιαννης), ένας μεγαλοεπιχειρηματίας που προσπαθεί να «επιβιώσει» στον άκρατο ανταγωνισμό, εκατό εργάτριες που χάνουν τη δουλιά τους, επειδή είχαν την ατυχία να κοστίζουν οχτώ φορές περισσότερο από ό,τι οι Βουλγάρες συναδέλφισσές τους, και ο υφυπουργός μιας κυβέρνησης, που επιμένει ότι «επιχειρήσεις χωρίς εργάτες υπάρχουν, όχι όμως εργάτες χωρίς επιχειρήσεις». Αυτό ήταν, λίγο - πολύ, το «κάστινγκ» του έργου που πρόβαλε το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης το MEGA, στην εκπομπή «Φάκελοι», με θέμα το εργοστάσιο της «Τρικολάν», που έχουν καταλάβει οι εργάτριες από τις 6 Οκτώβρη, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των ανέργων.

Οσο για το σενάριο; Ενας εργοδότης κλείνει το εργοστάσιο για να μεγιστοποιήσει το κέρδος του, οπότε αναπόφευκτα οι εργάτριες μένουν άνεργες και δέχονται τη «φιλεργατική στοργή» μιας κυβέρνησης, που τους εξασφαλίζει ένταξη στον ΛΑΕΚ, θέσεις μερικής απασχόλησης, έκτακτο επίδομα 700 ευρώ και, φυσικά, τα 320 ευρώ του ταμείου ανεργίας. Ποιο ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο έδωσε το δικαίωμα στον εργοδότη να μετακομίσει την επιχείρηση στα Βαλκάνια; Ούτε λέξη. Ποιες κυβερνήσεις και με πόσα χρηματοδότησαν τον επιχειρηματία να μετακομίσει; Μιλιά! Τι ψίχουλα προβλέπονται από την κυβέρνηση για τους ανέργους; Ούτε μια αναφορά. Με ποιας πολιτικής τις πλάτες ο Λαναράς έχτισε τον όμιλό του, ξεζουμίζοντας για δεκαετίες τους εκατοντάδες εργάτες που τώρα απολύει; Σιωπή.

Ηθικό δίδαγμα; Εύκολο να το μαντέψει κανείς, αν αναλογιστεί το παρελθόν, τόσο του δημοσιογράφου, όσο και του μεγαλοστελέχους της FANCO AE, που, κατά δήλωσή τους, συναντήθηκαν στην ΚΝΕ του '70, για να ξεπληρώσουν σήμερα το «αμάρτημά» τους, προσφέροντας τις καλύτερες των υπηρεσιών τους στο κυρίαρχο σύστημα: Στον καπιταλισμό πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι θα δουλεύεις για να φυτοζωείς και θα απολύεσαι όταν η δουλιά σου κοστίζει δυσανάλογα με τα προσδοκώμενα κέρδη του κάθε μεγαλοβιομήχανου. Φταίνε μετά οι εργάτριες, που δηλώνουν εξοργισμένες μετά την προβολή του ρεπορτάζ, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, «πληρωμένο»;


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ