Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Πιο ανανεωτικά, πιο ευρωπαϊκά, πιο διαχειριστικά

Ως προσπάθεια παρέμβασης στους υπό διαμόρφωση - καθώς μόλις άρχισαν οι διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων - συσχετισμούς δυνάμεων ενόψει του συνεδρίου του Συνασπισμού, εκλαμβάνεται η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Μ. Παπαγιαννάκης, στην οποία επιχείρησε να αποσαφηνίσει τις προθέσεις και διαθέσεις του.

Ο Μ. Παπαγιαννάκης απέφυγε επιμελώς την αντιπαράθεση με τους συνυποψηφίους του, αν και σε κείμενο που διένειμε στους δημοσιογράφους εκφράζει τη διαφωνία του με εκτιμήσεις του Αλ. Αλαβάνου, οι οποίες περιλαμβάνονται σε κείμενο που είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν λίγο καιρό. Ωστόσο, ανέφερε πως «δεν υπάρχει 100% αντίθεση, δε θα ήμασταν στο ίδιο κόμμα».

Τόσο στη συνέντευξη Τύπου όσο και στη συνοπτική πλατφόρμα θέσεών του ο Μ. Παπαγιαννάκης, αφού επισήμανε την πτωτική πορεία του κόμματός του τα τελευταία χρόνια, υπεραμύνθηκε της ανάγκης να αποκτήσει ο Συνασπισμός πολιτική εξουσίας, συνεργασίας και συμμαχίας αποβάλλοντας την καχυποψία που αφορά στο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πρόγραμμα ισχυρών μεταρρυθμίσεων με παρουσία και παρέμβαση στους θεσμούς της πολιτικής εξουσίας, πολιτική υπέρ της ολοκληρωμένης πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ.

Εξέφρασε το φόβο μήπως το Συνέδριο του ΣΥΝ μονοπωληθεί από το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης σε όλους, ενώ ο ίδιος αν και δεν αντιτάσσεται στο ενδεχόμενο να προταθεί ο Ν. Κωνσταντόπουλος, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις λέγοντας πως κάθε ζήτημα πρέπει να εξετάζεται στον καιρό του, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων που μπορεί να επιτάσσουν τη μια ή την άλλη απόφαση. Ακόμα, υπερασπίστηκε τον Ν. Κωνσταντόπουλο λέγοντας, «δεν μπορείς, όπως μερικοί σύντροφοί μας από κάποια κεκτημένη ταχύτατα ίσως, να κατεδαφίζεις το πρόσωπο», ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε «εσωπασοκικές αντιφάσεις και αντιθέσεις».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι η πιο αριστερή πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Τάχθηκε υπέρ του ευρωσυντάγματος και μάλιστα κινδυνολογώντας με το... επιχείρημα «αν δεν εγκριθεί, τι θα γίνει;»!

Σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες εμφανίστηκε διατεθειμένος να πρωτοστατήσει στην επανέναρξη των προσπαθειών νεκρανάστασης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως το εγχείρημα απέτυχε γιατί «δεν έγινε σε προγραμματική και πολιτική βάση, μετά από συζήτηση και όσμωση και συμφωνία» αλλά «κάτω από την πίεση ενδεχομένως των εκλογών». Συγχρόνως τάχτηκε υπέρ του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ αλλά «όχι με το ΚΚΕ» από θέση αρχής, καθώς όπως ανέφερε δεν μπορούν να βρεθούν κοινά σημεία, αν και έκρινε σκόπιμο να συμπλήρωσε πως αυτό δε σημαίνει ότι ο ίδιος αντιτίθεται σε άλλες συνεργασίες με το ΚΚΕ. Αλλωστε σχετικά με το ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε τη συνεργασία τους στις δημοτικές εκλογές, αποτιμώντας την ως «θετική» και ζητώντας να χρησιμοποιηθεί αυτή η πείρα.

Σχετικά με τα οργανωτικά ζητήματα και τις καταστατικές αλλαγές τόνισε πως «κινδυνεύουμε να αδικήσουμε το Συνέδριο και το καταστατικό μας και μια πολιτική αντίληψη για την Αριστερά που δεν μπορεί να λέει, ότι τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με καταστατικές ρυθμίσεις και οργανωτικές διευθετήσεις». Παρέπεμψε μάλιστα στη «σοβαρή και αιωνόβιο αστική δημοκρατία» προς παραδειγματισμό καθώς «αυτή τα έχει λύσει αυτά τα προβλήματα από αιώνων».

Προεδρολογίας συνέχεια

Στο μεταξύ όλο και πιο δυνατά ακούγεται το όνομα του Φώτη Κουβέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας, πλάι σ' αυτό του Ν. Κωνσταντόπουλου. Η προεδρολογία ωστόσο διχάζει τον Συνασπισμό και πυροδοτεί ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις από στελέχη και μέλη που θεωρούν πως ο πρόεδρος του κόμματος το υποτάσσει στις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Χτες 17 στελέχη και μέλη του Συνασπισμού εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν ότι οι κατά καιρούς δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου επί του θέματος απηχούν προσωπικές του απόψεις και δεν έχουν τη συγκατάθεση κανενός αρμόδιου συλλογικού οργάνου και βρίσκονται σε καταφανή αντίθεση με τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του κόμματος. Οπως λένε, οι θέσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου «κινούνται στη λογική της διαχείρισης του συστήματος και των επαχθών νεοφιλελεύθερων πολιτικών του δικομματισμού, γιατί μια τέτοια ανάδειξη θα συμβόλιζε την αποδοχή αυτής της πολιτικής. Αντίληψη την οποία ο Ν. Κωνσταντόπουλος σταθερά υπεράσπισε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του». Τέλος, δηλώνουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ έχει ήδη καταφέρει ένα γερό πλήγμα στο κόμμα σε μια περίοδο που αυτό διέρχεται βαθιά κρίση για την οποία φέρει και ο ίδιος την ευθύνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ