Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «φως» μυκηναϊκός τάφος

Ασύλητος μυκηναϊκός θαλαμωτός τάφος εντοπίστηκε σε γήλοφο στο Περιστέρι του Δήμου Σκάλας Λακωνίας, στη διάρκεια εργασιών κατασκευής αναλημμάτων. Η ανασκαφή που ακολούθησε από την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και σύμφωνα με την Εφορεία απαιτήθηκε εργασία 24ώρου βάσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε με εθελοντική εργασία αρχαιολόγων και εργατικού προσωπικού της Εφορείας και με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής.

Ο τάφος είναι σκαμμένος στο φυσικό βράχο, έχει θάλαμο ελλειψοειδούς κατόψεως και φιλοξένησε διαδοχικές ταφές που χρονολογούνται κατά τις δύο τελευταίες φάσεις της Μυκηναϊκής εποχής. Ακριβέστερη χρονολόγηση θα είναι δυνατή μετά τη συντήρηση των ευρημάτων στα εργαστήρια του Μουσείου Σπάρτης.

Αποκαλύφθηκαν δύο ταφές και οκτώ ανακομιδές, συμπεριλαμβανομένης μιας παιδικής. Σημαντική είναι η αποκάλυψη ανακομιδής οστών νεαρού ατόμου, του οποίου τα πήλινα κτερίσματα είχαν τοποθετηθεί ανεστραμμένα γύρω από το κρανίο και τα μικρά οστά.

Τα ευρήματα του τάφου περιλαμβάνουν πήλινα αγγεία, σφραγιδόλιθο από στεατίτη με παράσταση ζώου, κομβία (κουμπιά) από στεατίτη, χάνδρες από σάρδιο, ήλεκτρο και ύαλο, καθώς και περόνες, δακτύλιο, ξυρό, μαχαιρίδιο και τριχολαβίδα από χαλκό. Ο τάφος αποτελεί μέρος εκτεταμένου νεκροταφείου στην περιοχή, όπου στις δεκαετίες 1970 και 1980 είχαν εντοπιστεί άλλοι τρεις θαλαμοειδείς τάφοι. Η ανασκαφική έρευνα στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ