Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Προσπάθειες αποπροσανατολισμού

Το μπόλικο και «ζεστό» χρήμα που ετοιμάζει για τις τσέπες των ακτοπλόων εφοπλιστών, μήπως και... φιλοτιμηθούν να δρομολογήσουν πλοία τους, αλλά και ο αποπροσανατολισμός των νησιωτών με σκοπό την ανακοπή του παννησιωτικού αγώνα, είναι όσα προκύπτουν από τις μέχρι τώρα συναντήσεις που έχει ξεκινήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης με δημάρχους, νομάρχες και άλλους νησιωτικούς φορείς. Ετσι, μετά τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Νομαρχίας Δωδεκανήσων, χτες το μεσημέρι σειρά είχαν δήμαρχοι, νομάρχης και έπαρχος των Κυκλάδων.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι το πρόβλημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης των κυκλαδίτικων νησιών θα... αντιμετωπιστεί με την καθημερινή πρωινή δρομολόγηση του «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» από Πειραιά για Σύρο, Τήνο, Μύκονο και για χρονικό διάστημα από 28 Νοέμβρη ως 9 Γενάρη! Βέβαια, εκτός των άλλων, πρόκειται για ταχύπλοο το οποίο το χειμώνα συνήθως είναι ακινητοποιημένο στο λιμάνι καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν του επιτρέπουν να είναι εν πλω. Επίσης, τη δρομολόγηση ενός «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ» τρεις φορές τη βδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή) για Ιο, τη... διατήρηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαντορίνης με την Κρήτη και τη βελτίωση της συγκοινωνιακής σύνδεσης της Κύθνου με τον Πειραιά προσθέτοντας ένα ταχύπλοο από... τη νέα θερινή περίοδο!

Αμέσως μετά τη συνάντηση, με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Ι. Τζωάννος τόνισε ότι «καταβάλουμε προσπάθειες για μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, αλλά και με την οικονομική ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών» κοινώς νέες επιδοτήσεις προς τους εφοπλιστές. Σχετικά με το πόσα θα βάλουν στα χρηματοκιβώτιά τους οι εφοπλιστές, επιπλέον στοιχείο δίνει και η δήλωση του περιφερειάρχη Κυκλάδων Χ. Κόκκινου ο οποίος αφού... αναγνώρισε «τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες» ανέφερε ότι στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών «εντάσσεται, όπως μας είπε ο υπουργός και η αύξηση κατά 11% του προϋπολογισμού του ΥΕΝ για την ενίσχυση της ναυτιλίας»! Σε αυτό να συμπληρωθεί ότι φέτος οι επιδοτήσεις προς τους ακτοπλόους εφοπλιστές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με δέσμευση του υπουργού, στην 5ετία οι επιδοτήσεις αυτές, που αποτελούν χρήμα του ελληνικού εργαζόμενου λαού, υπολογίζεται να φτάσουν το εξωφρενικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ!

Και αυτά όταν τα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει οι εφοπλιστές είναι δυσθεώρητα. Σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου των «Μινωικών Γραμμών» τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου 9μηνου της εταιρίας δείχνουν αύξηση κερδών κατά 350% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα! Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη της εταιρίας για το 9μηνο του 2004 είναι 16,2 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2003!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ