Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Στόχος η απεμπλοκή από το «βέτο»
  • Η διασύνδεση του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών με την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, βασικό θέμα των συνομιλιών που θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός στη Λευκωσία
  • Αποστομωτική απάντηση Χριστόφια στην υποτακτική γραμμή Μητσοτάκη

Οι τρόποι απεμπλοκής από το «βέτο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη, χωρίς ταυτόχρονα να «αγνοούνται» το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές «διαφορές», είναι το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει ο Κ. Καραμανλής σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

Η διασύνδεση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι το ζήτημα πάνω στο οποίο θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί «συντονισμός κινήσεων» των δύο κυβερνήσεων κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές και έχει δεσμευτεί προ πολλού απέναντι στις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να θέσει «βέτο» στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, ενώ έχει περίπου αποσυνδέσει και το Κυπριακό από αυτή την πορεία, στο πλαίσιο της «στρατηγικής» της άνευ όρων και προϋποθέσεων στήριξης του ευρωπαϊκού δρόμου της γειτονικής χώρας. Η «διαπραγματευτική» τακτική της κυβέρνησης αποσκοπεί στη μετάθεση της «συμμόρφωσης» της Τουρκίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαίο στα επόμενα 10-15 χρόνια, που υπολογίζει ότι θα διαρκέσουν τα παζάρια ΕΕ-Τουρκίας. Στη διάρκεια των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα διευθετηθούν οι «διαφορές» στο Αιγαίο, ενώ θα αρθεί και το «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου) στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα.

Αυτή ακριβώς την τακτική αναμένεται να μεταφέρει και στην κυβέρνηση και στα κόμματα της Κύπρου, υποδεικνύοντας με «κομψό» τρόπο ότι ανάλογη «πορεία» πρέπει να ακολουθήσει και η κυβέρνηση της Κύπρου. Να αποφύγει, δηλαδή, πάση θυσία την άσκηση του «βέτο», έστω και αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ακόμα και αν δεν τεθεί ως όρος η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Κ. Καραμανλής στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην εξέλιξη του Κυπριακού καθώς και θέματα σχέσεων με την ΕΕ. «Θα επαναβεβαιωθεί η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο τόσο για το ένα θέμα όσο και για το άλλο», προεξόφλησε ο Θ. Ρουσόπουλος. Επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας παραμένει σταθερή: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», εννοώντας προφανώς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, πάντως, φαίνεται να κινείται και η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους αναγνώρισής της από την Τουρκία ώστε να «διευκολυνθεί» στο να μη θέσει «βέτο». Στο πλαίσιο αυτό αξιώνει από την Αγκυρα να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τις δέκα νέες χώρες της ΕΕ, πράγμα που, όπως δήλωσε ευθέως χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, από μόνο του σημαίνει την ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καραμανλής με Χριστόφια

Το Κυπριακό και η τακτική στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες ο Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημ. Χριστόφια.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η συνάντηση είχε τον χαρακτήρα της συνεργασίας ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Κ. Καραμανλής. «Υπάρχει συναντίληψη και ανοιχτό πνεύμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος ερωτηθείς εάν η κυπριακή κυβέρνηση θα ασκήσει «βέτο» στη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη - σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ - δε θέλησε να απαντήσει.

«Δεν είναι ώρα γι' αυτά», αρκέστηκε να πει, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, επανέλαβε: «Οταν μία χώρα χτυπά την πόρτα της ΕΕ για να γίνει μέλος της, πρέπει να αναγνωρίσει όλες τις χώρες που την αποτελούν».

Απάντηση Χριστόφια σε Μητσοτάκη

Αποστομωτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στη γραμμή του ραγιαδισμού και της υποταγής που εξέφρασε, με το γνωστό κυνισμό του, ο Κ. Μητσοτάκης σε προχτεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Εκφράζω τη θλίψη μου. Η ώρα που έγιναν οι δηλώσεις αυτές είναι ατυχείς», δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας, και συμπλήρωσε: «Για το περιεχόμενο μπορεί κανείς να πει πολλά. Οταν όμως αγωνιζόμαστε να σεβαστούν οι ξένοι την ετυμηγορία του κυπριακού λαού, πολύ περισσότερο εμείς οι ίδιοι πρέπει να τη σεβαστούμε. Πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεχτικοί όταν κάνουμε τέτοιες εκτιμήσεις». Παράλληλα, ζήτησε σεβασμό στο «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν»: «Ο κυπριακός λαός με τη σοφία του είπε αυτό που νόμιζε ότι έπρεπε να πει. Πρέπει να το σεβαστούμε όλοι και να χτίσουμε από εκεί και πέρα», είπε.

Απαντώντας σε άλλους ισχυρισμούς του επίτιμου προέδρου της ΝΔ ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι η Ιστορία δεν αποδεικνύει πως η Κύπρος μπορεί να παρασύρει την Ελλάδα και τον ελληνισμό σε περιπέτειες. Και κατέληξε με την υπόμνηση ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και ότι ο κυπριακός λαός έχει τη δική του Ιστορία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απέφυγε να σχολιάσει τα όσα είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μητσοτάκη, σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Δεν πρόκειται στη σεμνή αυτή τελετή να μιλώ για τον Μητσοτάκη». «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος τόνισε πάντως ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει τις δηλώσεις του.

Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να σχολιάσει τα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη, επικαλούμενος ότι «ουδέποτε σχολιάζω δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη».

Αμετανόητος, πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης, επανήλθε και χτες επαναλαμβάνοντας ότι «η στάση που ακολουθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι αδιέξοδη και, ταυτόχρονα, πέραν της απομόνωσης στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα, προκαλεί οξύτητα». Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου τον Κ. Καραμανλή να παρέμβει κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο γιατί «η μοίρα του ελληνισμού είναι ενιαία». Βλέποντας «σύννεφα στον ορίζοντα», είπε ότι θα ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να συντελέσει «στο να έχουμε μια δυσάρεστη εξέλιξη του μεγάλου εθνικού μας θέματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ