Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Περίοδος εντάσεων στο Αιγαίο

Ελληνικά αεροσκάφη παρενοχλούν τα τουρκικά, υποστηρίζει ο Γκιουλ

Κορυφώνεται η προσπάθεια που καταβάλλουν Αθήνα και Αγκυρα να υπογραμμίσουν και να διακηρύξουν τις θέσεις τους για το Αιγαίο και το Κυπριακό προς κάθε κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή εντείνεται καθώς πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία η ΕΕ θα αποφασίσει πότε η Τουρκία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ενωση. Χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή του ανακοίνωση υποστήριξε ότι τα ελληνικά μαχητικά είναι αυτά που παρενοχλούν τα τουρκικά! Ζήτησε, μάλιστα από «τους Ελληνες φίλους να ανταποκριθούν θετικά και να ληφθούν μέτρα, ώστε αυτή την ευαίσθητη περίοδο να μην προκληθούν ανεπιθύμητα γεγονότα».

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας καθημερινά, το τελευταίο διάστημα τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους, που θεωρείται δεδομένο ότι θα προσφέρουν μια ικανοποιητική ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Αγκυρα, συνεχίζει τις παραβιάσεις, υποστηρίζοντας ότι τα μαχητικά της δεν κινούνται σε διαφιλονικούμενο χώρο, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις θέσεις της.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν χτες δυο τουρκικά «F-16» κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο, στο πλαίσιο της άσκησης «Ανατολική Μεσόγειος 04» η οποία διεξάγεται υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ.

Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», στην ανακοίνωσή του ο Αμπντουλάχ Γκιουλ σημειώνει ότι «η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά την επίλυση των διαφορετικών αντιλήψεων σε ό,τι αφορά στα προβλήματα στο Αιγαίο (με την Ελλάδα) μέσω ειρηνικών μεθόδων και χωρίς να δημιουργείται ένταση». «Επιθυμούμε, οι Ελληνες φίλοι μας», αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «να ανταποκριθούν θετικά σε αυτή την επιθυμία της Τουρκίας και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή ατυχών γεγονότων, σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε». Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Γκιουλ, δυο ελληνικά «F-4», τα οποία απογειώθηκαν από τη Λήμνο και δυο «F-16» που απογειώθηκαν από την Αγχίαλο, παρενόχλησαν σε δυο περιπτώσεις δυο τουρκικά «F-16», τα οποία, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, μετείχαν σε άσκηση υπό νατοϊκή εποπτεία.

Στην ανακοίνωσή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνει τον πάγιο τουρκικό ισχυρισμό ότι η Λήμνος, από όπου απογειώθηκαν τα δυο ελληνικά «F-4», τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Στην τουρκική ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης, ότι για το περιστατικό της παρενόχλησης των τουρκικών μαχητικών ενημερώθηκε το ΝΑΤΟικό στρατηγείο το οποίο ζήτησε με επείγον σήμα του την απομάκρυνση των ελληνικών αεροσκαφών.

Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, απάντησε στη γραπτή τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ως εξής: «Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης πράγματι τηλεφώνησε χτες το απόγευμα στον Τούρκο ομόλογό του για να του θέσει το θέμα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων και παραβάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Οι σημερινές αιτιάσεις του αξιοτίμου Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών κ. Γκιουλ απηχούν τις απόψεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατά συνέπεια παραμένουν τα προβλήματα που προκαλεί η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της χώρας του και για το Κυπριακό. «Η Τουρκία, είπε, δεν έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή διοίκηση». Τη θέση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τον προϋπολογισμό του υπουργείου του. Ο Γκιουλ είπε πως η τουρκική πλευρά «αντιστάθηκε από την πρώτη στιγμή στην ένταξη της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην ΕΕ, με βάση τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου».

Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι το 1974, «η Τουρκία έκανε χρήση του δικαιώματος που είχε ως εγγυήτρια χώρα και εμπόδισε τη γενοκτονία στην Κύπρο». Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Γκιουλ είπε πως «το αποτέλεσμα που υπήρξε κατά το δημοψήφισμα, ήταν κέρδος. Ο κόσμος όλος, είδε ότι έκανε λάθος. Εχει διαμορφωθεί στον κόσμο μεγάλη συμπάθεια απέναντι στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι «τώρα έχει η Τουρκία σειρά να προβάλει αιτήματα στο Κυπριακό και θα συνεχίσει να το κάνει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ