Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Βήμα ταξικής αντεπίθεσης
  • Κορυφώνεται η απεργιακή μάχη σε όλη τη χώρα
  • Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Από περσινή κινητοποίηση των οικοδόμων
Από περσινή κινητοποίηση των οικοδόμων
Ο απεργιακός συναγερμός αύριο «χτυπάει κόκκινο», με τους οικοδόμους να σηκώνουν την αυλαία μιας θερμής από πλευράς κινητοποιήσεων εβδομάδας. Γιαπί το γιαπί, εργοτάξιο το εργοτάξιο, τα συνδικάτα των οικοδόμων σε όλη τη χώρα έδωσαν όλες τις προηγούμενες μέρες τη μάχη της 24ωρης απεργίας με στόχο αύριο να μη χτυπήσει ούτε ένα σφυρί στα εργοτάξια και τις συμβατικές οικοδομές, κανένας Ελληνας και ξένος εργάτης να μην πάει στη δουλιά. Αύριο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), εκεί όπου στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας, με τα αιτήματα του κλάδου να βρίσκονται στην προμετωπίδα του ταξικού αγώνα όλων των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις των οικοδόμων να αποτελούν και αιτήματα συνολικά της εργατικής τάξης, κάθε εργαζόμενου, κάθε λαϊκής οικογένειας.

Χτες, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, συνεχίστηκαν οι περιοδείες εκπροσώπων των συνδικάτων στους χώρους δουλιάς, από τον Εβρο, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το κλίμα που συναντάνε οι οικοδόμοι συνδικαλιστές και τα στελέχη του ΠΑΜΕ στις εξορμήσεις τους, προμηνύει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή απεργία. Στην πλειοψηφία τους, οι οικοδόμοι δηλώνουν ενήμεροι τόσο για την απεργία όσο και για τα αιτήματα του κλάδου, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση των συνδικάτων πως αυτή τη φορά, η μάχη της απεργιακής κινητοποίησης δόθηκε με καλύτερους όρους, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και οργάνωση.

Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης η απεργία

Στο εργοτάξιο του Μετρό στο Βοτανικό βρέθηκε χτες ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας και τόνισε τη σημασία που έχει η επιτυχία της πανοικοδομικής απεργίας συνολικά για την εξέλιξη των ταξικών αγώνων όλων των εργαζομένων, σαν εφαλτήριο για τις μάχες που έρχονται. «Η απεργία των οικοδόμων, μας αφορά όλους καθώς είναι η πρώτη γενικευμένη αναμέτρηση σε συνδικαλιστικό επίπεδο ανάμεσα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι η εργατική τάξη συντονίζεται και οργανώνει την αντεπίθεσή της» τόνισε στους εργαζόμενους ο συνδικαλιστής. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη να αποτελέσει η απεργία «απάντηση στην πολιτική που γιγαντώνει την ανεργία και κλείνει τα εργοστάσια, συμπιέζει τους μισθούς και τα μεροκάματα, αποτιμάει σε χρήμα ακόμα και τη ζωή των εργατών, οδηγεί στην εξαθλίωση μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, ευνοώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστών και του κεφαλαίου που αυξάνονται με ασύλληπτους για τους εργαζόμενους ρυθμούς».

Ο Γιώργος Μαυρίκος απηύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα στους οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται στην οικοδομή, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αυριανής απεργίας και συγκέντρωσης διεκδικώντας στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους ανάμεσα στα άλλα και τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Κάλεσμα στους οικονομικούς μετανάστες για συμμετοχή στην αυριανή απεργία έχουν απευθύνει με ανακοινώσεις τους και η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας και η Αλβανική Κοινότητα Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ