Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΚ Ουκρανίας: Κανέναν απ' τους δύο!

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Associated Press

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών
Στις 4 Νοέμβρη, η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας συνεδρίασε, για να εξετάσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και να καταλήξει για τη στάση του Κόμματος στο δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με το απόσπασμα της Απόφασης της ΚΕ που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του ΚΚΟ, «η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας θεωρεί ότι η υποστήριξη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οποιουδήποτε υποψηφίου, που στηρίζει τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική θα ήταν απαράδεκτη. Το ΚΚΟ αφήνει στον εαυτό του το δικαίωμα να προχωρήσει σε διάλογο με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και κόμματα, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό «INTERFAX» μεταδίδει πως η απόφαση της ΚΕ λήφθηκε με 127 ψήφους στους 130.

Π. Σιμονιένκο:
Πήγαμε σε εκλογές και βρεθήκαμε σε αντιπαράθεση φατριών της ολιγαρχίας

Την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΟ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Π. Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΟ.

Οπως είπε, τα μέλη της ΚΕ «κατέληξαν, σχετικά με το αποτέλεσμα, ότι επιβλήθηκε στους ψηφοφόρους, πολύ πριν από τις εκλογές, μια επιλογή χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Οι κομμουνιστές πήγαμε στις εκλογές για έναν ανοιχτό διάλογο και βρεθήκαμε στο μέσο της αντιπαράθεσης των φατριών της ολιγαρχίας. Κοντά σ' αυτό υποστηρίχτηκε πως ολοκληρώνεται η διαδικασία της σύνδεσης της πολιτικής με το έγκλημα και του κόσμου του εγκλήματος με την πολιτική. Αυτή η διαδικασία έδωσε και το "ανάλογο" αποτέλεσμα στις εκλογές. Η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΟ ενέκρινε απόφαση, με την οποία, σχεδόν ομόφωνα, θεωρεί πως θα ήταν απαράδεκτη η υποστήριξη στο δεύτερο γύρο οποιουδήποτε υποψηφίου, που εκφράζει και είναι συνεχιστής του σημερινού αντιλαϊκού καθεστώτος. Στην πορεία της δράσης του, το κόμμα έχει το δικαίωμα να κάνει διάλογο με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και για εκείνα τα ζητήματα, που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού».

Ο Π. Σιμονιένκο επανέλαβε, επίσης, τις πρώτες εκτιμήσεις του, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται στις «βρώμικες πολιτικές τεχνολογίες», καθώς επίσης ότι αυτό έχει μοιράσει τη χώρα στα δύο, στη δυτική και ανατολική Ουκρανία. Υποστήριξε, επίσης, ότι «η εξουσία κατάφερε να διασπάσει τις αριστερές δυνάμεις, στους κομμουνιστές, που με συνέπεια διεξήγαγαν τον αγώνα ενάντια στην ολιγαρχία και στους υπόλοιπους, που κρυφά ακολούθησαν πολιτική υποστήριξης της ολιγαρχίας».

Τέλος, ο Π. Σιμονιένκο κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος να μην κάνουν αποχή, αλλά να πάνε στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να ψηφίσουν ενάντια και στους δύο υποψηφίους. Σημείωσε, επίσης, πως το ΚΚΟ δεν ανακαλεί τους εκλογικούς αντιπροσώπους τους από το δεύτερο γύρο, «για να μπορέσει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση».


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τις αντικομμουνιστικές διώξεις από την ουκρανική κυβέρνηση(2015-04-16 00:00:00.0)
Προεδρικός αντικομμουνισμός στην προεκλογική περίοδο(2010-01-09 00:00:00.0)
Επιλογή Προέδρου και θέσης στην Ευρώπη(2004-10-31 00:00:00.0)
Σταματήστε την παραχάραξη της ιστορίας(2004-06-23 00:00:00.0)
Αντιπολεμική κινητοποίηση(2004-06-23 00:00:00.0)
Σε επικίνδυνη αντιδημοκρατική κατεύθυνση(2000-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ