Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απεργία για τη μετα-ολυμπιακή ιδιωτικοποίηση

...θα γίνει στις 12 Νοέμβρη 2004 ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε και απεργία τη μέρα που το υπουργείο Υγείας θα θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο νέο «πιλότο» των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών Υγείας που επιχειρείται μέσω του νομοσχεδίου για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Επίσης, οι γιατροί των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο υποδέχονται, επίσης, με 24ωρη απεργία το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την ικανοποίηση μισθολογικών και κλαδικών αιτημάτων.

Η πανελλαδική 24ωρη απεργία θα γίνει στις 12.11.2004 με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, που αποτελεί τον «πιλότο» για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε δύο 24ωρες απεργίες: Η πρώτη θα γίνει στις 12.11.2004 για το νομοσχέδιο της Πολυκλινικής και η δεύτερη τη μέρα που το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει τη λειτουργία του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Η ΕΙΝΑΠ, όπως τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, απορρίπτει το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, αφού προωθεί την ιδιωτικοποίηση στο χώρο της Υγείας και τη λογική του κέρδους. Ταυτόχρονα, η ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση του υπουργείου για την εφημερία στην Αθήνα, αφού δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς και υπερεντατικοποίηση της δουλιάς των γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία. Τα πρωινά - επισημάνθηκε στη συνέντευξη - δε θα εφημερεύει ποτέ κανένα μεγάλο νοσοκομείο και αυτό μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις για σοβαρά περιστατικά που δε θα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μικρότερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Ακόμα, με δεδομένη την υποστελέχωση των νοσοκομείων (οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στην Αττική είναι 800 και 2.500 πανελλαδικά) δημιουργεί συνθήκες εργασιακής εξόντωσης των εργαζομένων και εργασιακή ομηρία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού καταργούνται πρακτικά το πενθήμερο και οι αργίες.

Οι συνδικαλιστές της ΕΙΝΑΠ τόνισαν ακόμα ότι δυόμισι χρόνια απ' την υποτιθέμενη έναρξη λειτουργίας του το Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι απ' τα 730 κρεβάτια που διαθέτει λειτουργούν μόλις το 1/3 και δεν εφημερεύει. Οπως κατήγγειλαν παραμένουν κενά 450 κρεβάτια και δε λειτουργούν δέκα αίθουσες χειρουργείου, 18 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η ΜΕΘ Νεογνών κ.ά. Μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν και στην καταβολή των υπερωριών και εφημεριών, προσωπικού και γιατρών. Αντιδρώντας, οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας απ' την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι ειδικευμένοι γιατροί ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα δίωρες στάσεις εργασίας. Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε ακόμα ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο και προσλήψεις νέων γιατρών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με δεδομένες και τις προγραμματισμένες Συνόδους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ερχόμενο διάστημα για την πιστότερη εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της Λισαβόνας, φοβόμαστε ότι θα προσυπογράψει αποφάσεις για τη μείωση των κοινωνικών παροχών, δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες των γιατρών, αλλά και συνολικά στην Κοινωνική Ασφάλιση», υπογράμμισε ο ΗΛ. Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Και κάλεσε τους γιατρούς, συνολικά τους εργαζόμενους, να παλέψουν για δωρεάν αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας υψηλής ποιότητας για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ