Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Αλλαγή στη σκυτάλη της εξουσίας

Πλήθος από οπαδούς του Τ.Βάσκες βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει

Associated Press

Πλήθος από οπαδούς του Τ.Βάσκες βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

«Πανηγυρίστε Ουρουγουανοί. Αυτή η νίκη είναι δική σας. Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ». Με αυτό τον τρόπο ανακήρυξε ενώπιον χιλιάδων Ουρουγουανών που βγήκαν να πανηγυρίσουν, τη νίκη της παράταξής του, του Ευρέος Μετώπου -Frente Amplio, ο Ταμπαρέ Βάσκες αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, όπου τον έφερναν σίγουρο νικητή των προεδρικών εκλογών της 31ης Οκτώβρη.

Τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες, σύμφωνα με το ΑΡ, επιβεβαίωσαν τη διαφαινόμενη νίκη και ο Βάσκες εκλέγεται Πρόεδρος από την πρώτη κιόλας Κυριακή, αφού συγκέντρωσε 1.113.615 ψήφους και ποσοστό 50,2% έναντι 34% ή 748.130 ψήφων, που απέσπασε ο κυριότερος αντίπαλός του και υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος, Χόρχε Λαρανιάγα. Ενώ ο υποψήφιος του κόμματος Κολοράντο και υποστηριζόμενος από τον πρώην πρόεδρο Χόρχε Μπάτλε, Γκιγιέρμο Στίρλινγκ απέσπασε μόλις το 10%.

Παράλληλα, το Frente Amplio (Encuentro Progressista/Frente Amplio/Nueva Mayoria) - συνασπισμός κομμάτων μεταξύ αυτών και του ΚΚ της Ουρουγουάης, των συνδικάτων, αλλά και στελεχών του πρώην ένοπλου κινήματος, αλλά και πολιτικών που έχουν εγκαταλείψει τα δύο μεγάλα κόμματα του Κολοράντο και του Εθνικού Κόμματος - αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, στη Γερουσία και τη Βουλή.

Η νίκη του Βάσκες, του 64χρονου ογκολόγου και πρώην δημάρχου του Μοντεβίδεο, σηματοδοτεί την πρώτη ουσιαστικά αλλαγή σκυτάλης της εξουσίας στην Ουρουγουάη, μετά τη σύστασή της ως κράτους το 1830, αφού ακόμη και με την παρένθεση της στρατιωτικής χούντας (1973 - '84) οι δυνάμεις που νέμονταν την εξουσία εναλλάσσονταν ανάμεσα σε δύο κόμματα, το Κολοράντο και το Εθνικό Κόμμα. Η νίκη αυτή χαιρετίστηκε πρωτίστως από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, φυσικά από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα και τον Πρόεδρο της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, δύο προέδρους που ανέμεναν αυτή τη νίκη, προκειμένου να «ισχυροποιήσουν» το νότιο «προοδευτικό κώνο» της Νοτίου Αμερικής και την εμπορική της ζώνη τον Mercosur.

Εξάλλου, όπως συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, η νίκη αυτή του Βάσκες είναι μια «αλλαγή έμφασης παρά μία ριζοσπαστική τομή», όπως αναφέρει και το BBC. Ο Βάσκες έχει υποσχεθεί μετριοπαθή πολιτική, στήριξη των φτωχών και περισσότερο κοινωνική πολιτική. Εχει κριτική και όχι αντίθετη θέση έναντι των ΗΠΑ και την πολιτική του ΔΝΤ. Εντούτοις, σε περιφερειακό επίπεδο επιβεβαιώνει αυτή την αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής υποηπείρου, αφού και ο ίδιος υπόσχεται στενή και συντονισμένη πορεία με τις υπόλοιπες χώρες και απαγκίστρωση από τη μέγκενη των ΗΠΑ και αποκατάσταση εάν όχι σύσφιξη των σχέσεων με την Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ