Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΧΙ στο σχέδιο απεγκλωβισμού - προσάρτησης του Σαρόν»

Η θέση του ΚΚ Ισραήλ για το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας

Στη συνεδρίαση του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ, στις 15 του Οκτώβρη 2004, ο ΓΓ, Ισάμ Μαχούλ, και βουλευτής, υπογράμμισε ότι το ΚΚ Ισραήλ τασσόταν πάντα και συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της διάλυσης όλων των εποικισμών που εγκαθιδρύθηκαν μετά τον Ιούνη του 1967, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Ισάμ Μαχούλ τόνισε: «Το σχέδιο απεγκλωβισμού του Σαρόν δεν είναι πρόγραμμα εκκένωσης των εποικισμών στο πλαίσιο μιας οριστικής ειρηνικής διευθέτησης. Αυτό το σχέδιο "απεγκλωβισμού - προσάρτησης" θα κλιμακώσει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αιματοχυσία. Από τη στιγμή της δημοσιοποίησης του σχεδίου αυτού, το ΚΚ Ισραήλ προειδοποίησε ότι πρόκειται απλώς για ένα μέρος της επιθετικής αμερικανικής στρατηγικής που προκαλεί συγκρούσεις και πολέμους στη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο Σαρόν αποβλέπει στο να εμποδίσει κάθε προσπάθεια ανανέωσης του διαλόγου με την παλαιστινιακή ηγεσία και στο να αποφευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη».

Ο ΓΓ πρόσθεσε ότι τα λόγια του πολιτικού συμβούλου του Σαρόν, Ντοβ Βάισγκλας, στην εφημερίδα «Χααρέτζ» της 8ης του Οκτώβρη 2004, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚ Ισραήλ ότι στόχος του σχεδίου «απεγκλωβισμού» είναι η διαιώνιση της κατοχής με όλα τα δεινά της και η αποτροπή της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής του 1967.

Ο Ισάμ Μαχούλ καταδίκασε την εγκληματική επιθετικότητα των δυνάμεων κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 2 βδομάδες, η οποία άφησε πίσω της 150 Παλαιστινίους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 30 παιδιών. Πρόσθεσε: «Η επιθετικότητα και η κλιμάκωση είναι η πρακτική εφαρμογή του σχεδίου "απεγκλωβισμού" του πρωθυπουργού Σαρόν, ο οποίος προσπαθεί να ξεφορτωθεί τους Παλαιστινίους της Γάζας χωρίς, όμως, να απελευθερώνει από την κατοχή τους Παλαιστινίους».

Μετά από συζήτηση, το ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ αποφάσισε ότι το ΚΚ Ισραήλ αντιτίθεται στο σχέδιο «απεγκλωβισμού», που αποσκοπεί μόνο στη διαιώνιση της κατοχής, στον ενταφιασμό του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος και στη ματαίωση όλων των ευκαιριών για συνεννόηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ως «αντάλλαγμα» για την αποχώρηση από μερικούς εποικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Σαρόν σχεδιάζει να επεκτείνει τους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη και να ολοκληρώσει το «τείχος του Απαρτχάιντ». Η ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού δε θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια στους δύο λαούς αλλά μάλλον θα διευρύνει τον κύκλο αίματος και θα προκαλέσει νέα θύματα, τόσο Παλαιστινίους όσο και Ισραηλινούς.

Το ΚΚ Ισραήλ καλεί και τους δύο λαούς, τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό, να δράσουν μαζί για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας διά μέσου διαπραγματεύσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή και την ΟΑΠ. Να πετύχουν τερματισμό της κατοχής, διάλυση όλων των ισραηλινών εποικισμών που ιδρύθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη από το 1967 και ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ