Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
«Λογιστικό πρόβλημα» η οικονομική ανέχεια των δήμων!

Ξεκίνησε χτες το συνέδριο με την κυβέρνηση να μη δεσμεύεται για την απόδοση πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου
Σε λογιστικό πρόβλημα υποβιβάστηκε η οικονομική ανέχεια των δήμων, στη διάρκεια των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που ξεκίνησε χτες στη Χερσόνησο Ηρακλείου, με τη μεν ηγεσία του συλλογικού οργάνου να ζητά κάποια επιπλέον χρήματα για κοινωνικές αρμοδιότητες που είχε αποδεχτεί να ασκήσει και τη δε κυβέρνηση να μη δεσμεύεται για την απόδοσή τους.

Η όλη «αντιπαράθεση» στήθηκε μάλλον για το θεαθήναι, καθώς αμφότερες οι πλευρές συμπράττουν - και μέσω του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αναμένεται - στην πολιτική επιλογή να αντλούν οι δήμοι πόρους μέσα από την επιβολή νέων φόρων και τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Να αποτελέσουν δήθεν αυτόνομους φορείς διοίκησης, κάτι που ανατρέπεται από τις ήδη προωθούμενες συμπράξεις Αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης, οι οποίες θέλουν τους δήμους να εφαρμόζουν πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων, όπως αυτή της μερικής απασχόλησης.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ επανέφερε ως δήθεν κεντρικό θέμα την κάλυψη από την κυβέρνηση του κόστους λειτουργίας και μισθοδοσίας των νέων αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στους δήμους (ΚΕΠ, σχολικοί φύλακες και τροχονόμοι, δημοτική αστυνομία, προνοιακές δομές, κλπ.) και όσων έχουν ήδη μεταφερθεί (όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί), το οποίο υπολογίζεται συνολικά στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, απείλησε ότι αν μονιμοποιηθούν οι χιλιάδες συμβασιούχοι που απασχολούνται σε αυτές τις υπηρεσίες οι δήμοι θα καταρρεύσουν. Θυμίζουμε ότι η ίδια η ΚΕΔΚΕ, όταν μεταφέρθηκαν οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους, ένθερμα τους ανέλαβε, με το σκεπτικό ότι «ισχυροποιούν» το θεσμό, προσπερνώντας ότι δεν καλύπτονται οι δαπάνες λειτουργίας τους από το κράτος. Η ίδια λογική φαίνεται να ισχύει και τώρα, καθώς η Ενωση δε ζητά κατοχυρωμένους πόρους, αλλά κάποια χρήματα για φέτος (!) και βλέπουμε. Συνολικά, η ΚΕΔΚΕ ζητά να δοθούν στους δήμους 4,142 δισ. ευρώ, στα οποία προσμετρά και ένα μέρος από τους παρακρατημένους υπέρ της ΤΑ πόρους, τους οποίους όμως υπολογίζει σε 3 δισ. ευρώ και όχι σε 9 δισ.(!), όπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάλυση των στοιχείων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ενημέρωσε για την επιχορήγηση που θα δοθεί το 2005 στους δήμους, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, οι οποίοι ανέρχονται στα 2.043.272.000 ευρώ. Ο ίδιος υποχώρησε για άλλη μια φορά από την προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ να δοθούν οι παρακρατημένοι πόροι, ενώ έκανε σαφή την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν οι δήμοι ως επιχειρήσεις: «Δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αυτοδιοίκησης δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από κρατικές επιχορηγήσεις, εξετάζεται η δυνατότητα ενός πλαισίου σύμπραξης (αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση) της ΤΑ με το ιδιωτικό κεφάλαιο». Αλλωστε, η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο είναι προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν έργα των δήμων από το πρόγραμμα «Θησέας». Ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος που η κυβέρνηση μετέχει στο πρόγραμμα με μόλις το 26%... των πόρων. Τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από τα ταμεία των δήμων.

Ο ίδιος, στην ομιλία του, διεκδίκησε για λογαριασμό των δήμων την υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης, με την κατάργηση των κεντρικών υπηρεσιών και οργανισμών του υπουργείου Εργασίας, όπως συνέβη στη Δανία. Ενισχυμένο ρόλο των δήμων «στη μάχη για την απασχόληση» ζήτησε και ο Πρ. Παυλόπουλος. «Μισή δουλιά, μισή ζωή δε μειώνουν την ανεργία», απάντησε στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής.

Ο υπουργός στην ομιλία του έκανε λόγο για ενθάρρυνση διαδημοτικών και μητροπολιτικών συνεργασιών στα αστικά κέντρα.

Κατά της εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή - πρόταση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ - τάχθηκε ο Π. Κουκουλόπουλος. Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ συναινούν στο νόθο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κάλεσε τους αιρετούς σε «μία μεγάλη εθνική ιδέα, δηλαδή στην οικοδόμηση της αποσυγκεντρωμένης δημοκρατίας, η οποία ανάμεσα σε άλλα θα περιλαμβάνει φορολογική και δημοσιονομική συνεισφορά των πολιτών»!!!

Τη μετατροπή των δήμων σε φορομπήχτες και φοροεισπράκτορες πρότεινε στην ουσία ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος. Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει φορολογική αλλαγή, ώστε να μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν φόρους.

Διαμαρτυρία

Εξω από το χώρο του συνεδρίου είχαν συγκεντρωθεί συμβασιούχοι δήμων και κάτοικοι της πρώην Κοινότητας Βραχασίου, διαμαρτυρόμενοι για τη συνένωσή τους με το Δήμο Νεαπόλεως, κάτι που υποσχέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να το εξετάσει, μετά τον «Κώδικα», οπότε και αναμένονται αλλαγές στον «Καποδίστρια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τους παρακρατημένους πόρους(2009-02-17 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες για ...τα μάτια(2006-12-15 00:00:00.0)
Δήθεν ανησυχία για τους συμβασιούχους(2005-12-01 00:00:00.0)
«Μια ωραία παρέα»(2004-10-23 00:00:00.0)
Απόντες οι «εκλεκτοί» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ(2003-12-19 00:00:00.0)
Καμία λύση για τη χρηματοδότηση των Δήμων(2003-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ