Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Σχέδιο προσαρμογής στην κερδοσκοπική δραστηριότητα

Στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) άρχισε χτες η συζήτηση για το προτεινόμενο από το υπουργείο Υγείας σχέδιο Κώδικα Ασκησης Ιατρικού Επαγγέλματος και Δεοντολογίας (ΚΑΙΕΔ).

Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΠΚ-Γ) στο ΔΣ του ΙΣΑ Αλ. Τομαράς, με δήλωσή του στο «Ρ», καταγγέλλει «την τακτική του υπουργείου Υγείας και την προσαρμογή σ' αυτήν της πλειοψηφίας του ΙΣΑ στο σχέδιο του ΚΑΙΕΔ». Ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης είχε δεσμευτεί σε επίσκεψή του στο ΙΣΑ ότι δε θα αιφνιδιάσει τους φορείς, ενώ, όπως υπογραμμίζει ο Αλ. Τομαράς, ο υπουργός παραβίασε τη δέσμευσή του. «Τέτοιας, τονίζει, τεράστιας σημασίας θέμα επιχειρείται να συζητηθεί αιφνιδιαστικά και με συνοπτικές διαδικασίες. Η ΔΠΚ-Γ εκτιμά ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει την ιατρική δεοντολογία σε καίριας σημασίας ζητήματα για το λαό (όπως η ιατρική έρευνα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η ιατρική συνεχής μετεκπαίδευση, οι μεταμοσχεύσεις, η τεχνητή γονιμοποίηση, το ιατρικό απόρρητο κλπ.) στις απαιτήσεις της κερδοσκοπικής δραστηριότητας του κεφαλαίου σε συνθήκες παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας. Εκτιμά, επίσης, το γεγονός αυτό καθεαυτό ως παραπλανητική και αποπροσανατολιστική κίνηση που αποσιωπά την πραγματικότητα, ώστε να αποδώσει τη σημερινή τραγική κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας στην έλλειψη ή ανεπάρκεια - τάχα - των κανόνων δεοντολογίας και, έτσι, να καλύψει τις πραγματικές αιτίες των ανεπαρκειών στην αντιμετώπιση της υγείας του λαού. Η σωστή λύση αυτού του βαθύτατα πολιτικού θέματος απαιτεί την αγωνιστική συστράτευση των υγειονομικών και των λαϊκών στρωμάτων και των κινημάτων τους, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός συστήματος υγείας αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν, ισότιμου, καθολικού, χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αντιμετώπιση της υγείας ως κοινωνικού αγαθού. Ενα τέτοιο σύστημα υγείας δημιουργεί και τις αντικειμενικές προϋποθέσεις, για να εφαρμόζονται κανόνες δεοντολογίας της ιατρικής πράξης, που εξυπηρετούν ταυτόχρονα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του γιατρού απέναντι στους συνανθρώπους του και τα δικαιώματα του ανθρώπου στην προστασία, πρόληψη, προαγωγή και αποκατάσταση της υγείας του».

Ο Αλ. Τομαράς αποχώρησε απ' τη χτεσινή συνεδρίαση του ΙΣΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνοπτικές διαδικασίες συζήτησης που ακολούθησε η πλειοψηφία του ΔΣ, ενώ δε δέχτηκε και παράταση της προθεσμίας για 15 μέρες για καλύτερη προετοιμασία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org