Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ολα «σύμφωνα με το σχέδιο»...

Καταμέτρηση με προαποφασισμένο αποτέλεσμα: οι άνθρωποι του Χάμιντ Καρζάι δηλώνουν ότι «δε θα χρειαστεί δεύτερος γύρος» στις «εκλογές» που έγιναν στο υπό κατοχή Αφγανιστάν

Associated Press

Καταμέτρηση με προαποφασισμένο αποτέλεσμα: οι άνθρωποι του Χάμιντ Καρζάι δηλώνουν ότι «δε θα χρειαστεί δεύτερος γύρος» στις «εκλογές» που έγιναν στο υπό κατοχή Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο «επικρατέστερος» των υποψηφίων στις «εκλογές» για την ανάδειξη Προέδρου στο Αφγανιστάν, ποιος άλλος, ο Χάμιντ Καρζάι, δοτός ηγέτης της χώρας από το 2002, εμφανίζεται να οδεύει προς «άνετη νίκη από τον πρώτο γύρο». Χτεσινές πληροφορίες του «Ρόιτερ» ανέφεραν ότι με καταμετρημένο το 47,7% των «έγκυρων» ψήφων - ο χαρακτηρισμός χωράει πολύ νερό, βέβαια, δεδομένων των εκατομμυρίων πολλαπλών εγγραφών... - ο με νύχια και με δόντια στηριζόμενος από τους Αμερικανούς υποψήφιος «καταλαμβάνει ποσοστό 61,4%». Οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των «προεδρικών εκλογών» στο Αφγανιστάν θα υπάρξουν στα τέλη του τρέχοντος μήνα, κατά τον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν με - μάλλον υπερβολική - αυτοπεποίθηση ότι το «κίνημα» των λεγόμενων Ταλιμπάν είναι «ξεγραμμένο». Ο ταγματάρχης Σκοτ Νέλσον, εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες» (το πώς έμαθε κάτι τέτοιο είναι ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα) «μεταξύ του μουλά Ομάρ» (αν και ορισμένοι αμφισβητούν ότι υπάρχει καν ο μυθικός μονόφθαλμος ηγέτης της σουνιτικής φανατικής αυτής στρατιωτικής σέχτας) «και των υφισταμένων του διοικητών για το πώς (sic - ο ταγματάρχης μάλλον εννοούσε «ποια») στρατηγική να ακολουθήσουν μετά τις εκλογές».

Ο Ταλίμπ εκπρόσωπος Αμπντούλ Λατίφ Χακίμι έσπευσε να διαψεύσει τον Αμερικανό: «Αυτό αποτελεί μόνο προπαγάνδα. Ο τζιχάντ μας θα συνεχιστεί» δήλωσε στο «Ρόιτερ» μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

Πάντως, πέρα από τους Ταλιμπάν, η βάσει εθνοτικών κριτηρίων ψηφοδοσία εμφανιζόταν να «προβληματίζει» τους αναλυτές, που επισήμαιναν ότι η ισχυρή εμφάνιση του Γιουνούς Κανούνι στις περιοχές όπου μαίνεται η εξέγερση εναντίον της κατοχής είναι δυσοίωνη, ομοίως η σχεδόν καθολική υποστήριξη στον Αμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ στις περιοχές που ελέγχει ο ιδιωτικός του στρατός.

Στο γειτονικό Πακιστάν, στο μεταξύ, στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν, ενέδρα εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής κόστισε τη ζωή τουλάχιστον πέντε στρατιωτών και «ενός αριθμού επιτιθεμένων», ο οποίος δε διευκρινίστηκε. Το BBC έκανε λόγο για δύο νεκρούς ενόπλους και (τουλάχιστον) τρεις νεκρούς πολίτες.

Προχτές, αξιοσημείωτα, στο Πακιστάν βρισκόταν η Κριστίνα Ρόκα, Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τη ΝΑ Ασία, που είχε συνάντηση με τον στρατηγό - «Πρόεδρο»Περβέζ Μουσάραφ για θέματα «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» μεταξύ άλλων. Η φημολογία έφερε τη Ρόκα να θέτει θέμα «σύλληψης» ηγετικών μορφών της «Αλ Κάιντα», αν και αυτό δεν εθίχθη επισήμως.

Στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται επίσης ανακατατάξεις. Με αφορμή την «ασφάλεια» του Αφγανιστάν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ επισκεπτόταν χτες - μετά το Καζακστάν και την Κιργιζία - τα Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν. Το κεντρασιατικό ταξίδι του Σέφερ στόχο έχει την «αύξηση του επιπέδου συνεργασίας» στα θέματα της τρομοκρατίας, των όπλων μαζικής καταστροφής, τα «αποτυχημένα κράτη» και το εμπόριο ναρκωτικών. Ο Σέφερ απέσπασε υποσχέσεις αμέριστης συνεργασίας από τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και τον Ασκαρ Ακάγιεφ. Αμφότεροι χαρακτήρισαν «πολύ σημαντικό» το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ