Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εφυγε από τη ζωή ο Θ. Κατριβάνος

Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 85 χρονών, ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, Θεόδωρος Κατριβάνος, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές υπουργού εν ενεργεία.

Ο Θ. Κατριβάνος γεννήθηκε στις 25 Οκτώβρη 1919 στο Λεοντάρι Αρκαδίας. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της Διαφώτισης της Πελοποννησιακής Επιτροπής του ΕΑΜ. Καταδιώχτηκε και φυλακίστηκε για πολλά χρόνια έως το τέλος του 1950.

Μέλος της προδικτατορικής ΕΔΑ, το 1959 εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, όπως και στις δημοτικές εκλογές του 1963. Το 1967 συνελήφθη από τη χούντα και εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο για τρία χρόνια. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου φυλακίστηκε στο Μπογιάτι. Το 1982 έγινε νομάρχης Αττικής έως τις αρχές του 1985, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του, διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τότε εξελέγη Γενικός Γραμματέας της ΕΔΑ. Το 1986 εξελέγη πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Ηταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για να αλλάξει η Αθήνα».

Τον Ιούλιο 1993, μετά την προσχώρηση του Α. Λεντάκη στην Πολιτική Ανοιξη, εξελέγη πρόεδρος της ΕΔΑ. Το Νοέμβρη 1993 έγινε νομάρχης Αθηνών. Τον Οκτώβρη του 1994, στις νομαρχιακές εκλογές, ήταν υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών -Πειραιώς υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη, αλλά ηττήθηκε στο Β΄ γύρο από τον Ευάγγελο Κουλουμπή του ΠΑΣΟΚ. Το Νοέμβρη του 1995 εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Τον Οκτώβρη του 1996 τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών και Ιστορικών Μελετών «Σταύρος Καλλέργης». Τον Οκτώβρη του 1998 εξελέγη υπερνομάρχης στη Διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και την ΠΟΛ.ΑΝ. Το Φλεβάρη του 1999 εξελέγη πρόεδρος του ΔΣ της ΕΝΑΕ. Τιμήθηκε το 2003 από την Προεδρία της Δημοκρατίας με το παράσημο «Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος» για την προσφορά του στη δημόσια ζωή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org