Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμα κινδύνου στο ανοχύρωτο Λεκανοπέδιο
  • Ανύπαρκτα τα αντιπλημμυρικά έργα. Τα ρέματα συνεχίζουν να μπαζώνονται
  • Μιλούν στο «Ρ» δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι των περιοχών που κινδυνεύουν άμεσα με πλημμύρες

Τα έργα στον Κηφισό δε διασφαλίζουν τους κατοίκους του Μοσχάτου ότι δε θα ξαναζήσουν τέτοιες καταστάσεις...

Eurokinissi

Τα έργα στον Κηφισό δε διασφαλίζουν τους κατοίκους του Μοσχάτου ότι δε θα ξαναζήσουν τέτοιες καταστάσεις...
Με τρόμο περιμένουν τις πρώτες βροχές οι κάτοικοι της Αττικής και αυτόν το χειμώνα. Το Λεκανοπέδιο είναι ανοχύρωτο, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν προχωρήσει στα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τις πολλές υποσχέσεις. Τα έργα στον Κηφισό δεν επαρκούν για να αποτρέψουν την υπερχείλισή του. Πολλά ρέματα της περιφέρειας είναι μπαζωμένα. Το πρόβλημα με τα βουλωμένα φρεάτια παραμένει. Και την ίδια στιγμή οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι τσιμεντοποιούνται.

Η έρευνα του «Ρ» που ξεκινά σήμερα είναι αποκαλυπτική.

  • Πολλά κρίσιμα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ακόμα υπό δημοπράτηση, αν και έχουν εξαγγελθεί από το 2002.
  • Πολλά έργα βρίσκονται ακόμα στη φάση της εκπόνησης της σχετικής μελέτης.
  • Στη Δυτική Αττική δεν υπάρχει ακόμα συνολικό αποχετευτικό δίκτυο.
  • Βιομηχανίες μπαζώνουν συνεχώς ρέματα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές.
  • Ολυμπιακά έργα και οδικοί άξονες κατασκευάστηκαν χωρίς την απαραίτητη συνοδευτική αντιπλημμυρική υποδομή και αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για να πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές.

Ολη αυτή τη συνειδητή αδιαφορία των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας θα την πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου. Κάτι που αποδείχτηκε και στην προχτεσινή πρώτη φθινοπωρινή μπόρα, που με λιγότερο από δύο ώρες βροχής δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα. Μάλιστα, πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών του Μοσχάτου, του Ρέντη κ.ά. περιμένουν ακόμα την... αποκατάστασή τους από παλαιότερες καταστροφικές πλημμύρες!

Καταστροφές, εξαγγελίες, νέες καταστροφές, νέες εξαγγελίες...

Τα κύρια προβλήματα στα αντιπλημμυρικά έργα εντοπίζονται στη Δυτική και την Ανατολική Αττική, αλλά και στους Δήμους Μοσχάτου και Ρέντη που βρίσκονται στις εκβολές του Κηφισού. Ο «Ρ» μίλησε με δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους των περιοχών, οι οποίοι τόνισαν με όλους τους τρόπους πως τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα...

Τον Αύγουστο του 2002 έγιναν οι μεγάλες πλημμύρες στην Αττική. Τότε, περιοχές όπως το Μοσχάτο, η Δυτική και η Ανατολική Αττική μετατράπηκαν σε... λίμνες. Λίγες μέρες αργότερα, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, προχώρησε σε εξαγγελίες για τα «αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες στην Περιφέρεια Αττικής περιόδου 2003-2008». Από τότε, δύο χρόνια πριν, μέχρι σήμερα, ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των έργων έχει ξεκινήσει.

Ας δούμε όμως, αναλυτικά, τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή.

Δυτική Αττική

Εργα που εξαγγέλθηκαν τον Αύγουστο του 2002:

  • Διευθέτηση Σαρανταπόταμου.
  • Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς στα Μέγαρα.
  • Διευθέτηση ρέματος Αγ. Γεωργίου στα Διυλιστήρια στο Θριάσιο Πεδίο.
  • Διευθέτηση ρέματος Σούρες στο Θριάσιο Πεδίο.

Δύο χρόνια μετά (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ): Το αναγκαίο αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Αγίου Ιωάννη, που πλημμυρίζει την περιοχή της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ», βρίσκεται ακόμη υπό... δημοπράτηση! Τα έργα στα ρέματα Σαρανταπόταμου και Αγίου Γεωργίου προχωρούν με βήματα χελώνας, αν και τόσα χρόνια αποτελούν πρώτης προτεραιότητας. Στο ρέμα της Εσχατιάς, οι μελέτες για τη διευθέτησή τους σταμάτησαν και τώρα υποσχέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι θα συνεχιστούν.

«Υπάρχει μέγας κίνδυνος πλημμυρών και φέτος», τονίζει στο «Ρ» ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Δυτικής Αττικής Κ. Παπαπολυχρονίου. Και συνεχίζει: «Εδώ και χρόνια δεν έγινε κανένα έργο. Δεν υπάρχει διέξοδος του νερού στη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1992, αν και είχαμε προγραμματισμένο και ζητήσαμε να μπει σε κάποιο από τα πακέτα στήριξης το αποχετευτικό, συνολικά της Δυτικής Αττικής, εντούτοις, δεν έχει μπει. Ακόμη και τώρα που έγιναν ένα σωρό ολυμπιακά έργα, στη Δυτική Αττική δεν έγινε ούτε ένα γήπεδο μπάσκετ, πόσο μάλλον, έργα υποδομής».

«Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», σημειώνει, «είναι τα ρέματα που μπαζώνουν οι βιομηχανίες. Ειδικά στον Ασπρόπυργο και τη Μάνδρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο "ΤΙΤΑΝΑΣ", που έχει το νταμάρι στη Μάνδρα και δεν έχει αφήσει ρέμα για ρέμα».

Η ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχάνων έχει δραματικά αποτελέσματα στη φύση. Πράγματι, όπως μας λέει ο Κ. Παπαπολυχρονίου, «τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου έχουν κλείσει το ρέμα του Αγ. Γεωργίου. Ετσι, ενώ παλιότερα είχε πλάτος 30-40 μέτρα, τώρα έχει μόλις 2,5 μέτρα. Ο Σαρανταπόταμος, εξαιτίας του οποίου πλημμυρίζει η "Χαλυβουργική", αν και επί 40 χρόνια μας λένε ότι θα τον φτιάξουν, ακόμη δεν έγινε τίποτα. Τα ρέματα του Αϊ Γιώργη και της Γιαννούλας έχουν κλείσει. Το ίδιο, το ρέμα Σούρες στη Μάνδρα. Το ρέμα Γουρούνας, στη δυτική πλευρά του Ασπρόπυργου, από 10 με 30 μέτρα που ήταν το πλάτος του έχει φτάσει στα δύο μέτρα. Η περιοχή θα πνιγεί», λέει προειδοποιώντας.

Τέλος, «ακόμη και τα φρεάτια και οι αποχετεύσεις είναι βουλωμένες μέχρι πάνω και θα πρέπει να το λύσουμε. Να πούμε ότι αποχετευτικό για τα όμβρια υπάρχει μόνο στον Ασπρόπυργο και αυτό στον κεντρικό άξονα της περιοχής...».

Ανατολική Αττική

Εργα που εξαγγέλθηκαν τον Αύγουστο του 2002:

  • Διευθέτηση ρέματος Ερασίνου στα Μεσόγεια.
  • Διευθέτηση ρέματος Ραφήνας.

Δύο χρόνια μετά (σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ): Στη Νοτιοανατολική Αττική δεν έγινε κανένα έργο τα τελευταία χρόνια. Τα όμβρια από τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής οδού - που στοίχισαν 100 δισ. δρχ. - οδεύουν στο ρέμα της Ραφήνας, που δεν μπορεί να τα αντέξει, αφού δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα διευθέτησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Κινδυνεύει η περιοχή εκατέρωθεν της Μαραθώνιας διαδρομής και της Βάρης - Κορωπίου, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται εκ των υστέρων. Στο ρέμα του Ερασίνου οι μελέτες σταμάτησαν.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική είναι τεράστια και το ενδεχόμενο πλημμύρας υπάρχει», τονίζει ο Ν. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής. «Ευθύνη φέρουν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ λόγω της αδιαφορίας τους όσο και οι εκλεγμένοι στην πρωτοβάθμια και νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με την παθητική τους στάση».

Και σημειώνει: «Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι όταν γνωρίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η οριοθέτηση και η μελέτη στο μέγα ρέμα Ραφήνας, τον κύριο αποδέκτη των νερών της Πεντέλης και του Υμηττού. Οταν οι περιοχές του Ερασίνου ποταμού που δέχονται τα νερά από την Αττική οδό και το αεροδρόμιο είναι έτοιμες να πλημμυρίσουν. Οταν δεν έχει γίνει αναδάσωση του Πεντελικού όρους, για να συγκρατήσει τα νερά. Οταν συνεχίζεται το μπάζωμα των ρεμάτων σε Παλλήνη, Ραφήνα, στο ρέμα Βαλανάρη κλπ. Οταν ορισμένα "κανάλια" των λεγόμενων μεγάλων έργων (Αττική οδός, αεροδρόμιο, Μαραθώνια διαδρομή) καταλήγουν ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές».

Εργα που εξαγγέλθηκαν: Ολοκλήρωση κεντρικού συλλεκτήρα στο Δήμο Ρέντη. Ολοκλήρωση της κατασκευής του υφισταμένου βασικού συλλεκτήρα ομβρίων υψηλής Ζώνης Μοσχάτου - Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης διά της οδού Ελευθερίας. Κατασκευή του βασικού συλλεκτήρα Β. Παύλου στην περιοχή της Λαχαναγοράς του Ρέντη. Μερική εκτροπή Ιλισού στον Κηφισό. Διευθέτηση Ιλισού μεταξύ του καλυμμένου τμήματός του κατάντη της Χαμοστέρνας μέχρι και τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Δύο χρόνια μετά (σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ): Η περιοχή του Μοσχάτου, του Ρέντη και του Νέου Φαλήρου κινδυνεύει άμεσα με πλημμύρες, καθώς ναι μεν έγινε η εκβάθυνση του Κηφισού, αλλά από το σημείο της Λαχαναγοράς και πάνω τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα, όπως επίσης και αυτά για τον Ιλισό.

Ο Θ. Πουντίδης, επικεφαλής Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μοσχάτου, μας λέει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμύρας, παρά τα όποια έργα έγιναν στον Κηφισό. «Και αυτό όχι μόνο γιατί το ποτάμι δεν καθαρίζεται, αλλά και διότι στην εκβολή του ο ποταμός έχει μικρότερη διατομή απ' ό,τι έχει στη μέση».

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει, «δεν έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη της όχθης του Κηφισού. Ετσι - και επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα - καθυστερεί η ροή των υδάτων προς την εκβολή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να πλημμυρίσει το ποτάμι. Επίσης, το τοιχίο που κατασκευάζεται παραπλεύρως του ποταμού - για να μην υπερχειλίσει - φτάνει στο ίδιο ύψος με την Ποσειδώνος. Ετσι, ακόμη και αν δεν υπερχειλίσει ο Κηφισός απ' το πλάι, θα υπερχειλίσει στην Ποσειδώνος. Αν μάλιστα συνδυαστεί νοτιάς με βροχή, θα είναι καταστροφικό. Θα πνιγούμε σαν τα ποντίκια...».

Από την άλλη, η διοίκηση του δήμου παραπέμπει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. «Ωστόσο, δε δείχνει διατεθειμένη να διεκδικήσει τη λύση του προβλήματος, που έτσι ή αλλιώς, θα έχει ως αποδέκτη την ίδια την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο Π. Γιαννακόπουλος, επικεφαλής της Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ρέντη, σημειώνει πως «η γενική τσιμεντοποίηση της περιοχής, οξύνει την κατάσταση». Και τονίζει:

«Ακόμη, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα στον ίδιο το Δήμο του Ρέντη. Για παράδειγμα, η κατασκευή των αγωγών ομβρίων έχει μείνει στην... αρχή, αφού πέρα από κάποιους αγωγούς, στην περιοχή δίπλα από το ποτάμι και στη Θηβών, ο υπόλοιπος Δήμος Ρέντη δεν έχει αγωγούς ομβρίων. Αλλά, ακόμη και οι αγωγοί που έχουν γίνει, σε μερικές περιπτώσεις, είναι δυνατό σε περίπτωση δυνατής βροχής συνδυασμένη με υπερχείλιση του Κηφισού να δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα, αντί να λύσουν».

Επιπλέον πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της σταδιακής τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα: «Ο Ελαιώνας, που είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει το βρόχινο νερό, αρχίζει σιγά σιγά να εκποιείται και να τσιμεντοποιείται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άλλη μια εστία πιθανής πλημμύρας, αφού τίθεται ερώτημα για το αν η τσιμεντοποίηση συνοδεύτηκε με τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα».


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ