Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ολα βαίνουν καλώς» κατά τον Ράμσφελντ...

Εκρηξη στην κεντρική Βαγδάτη στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη

Associated Press

Εκρηξη στην κεντρική Βαγδάτη στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η κατάσταση στο Ιράκ ομαλοποιείται σταδιακά και παρά την κλιμάκωση της βίας, που θα παρατηρηθεί μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών το Γενάρη, αυτές θα μπορέσουν πιθανότατα να γίνουν κανονικά». Αυτό υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος πραγματοποίησε, την Κυριακή, αιφνιδιαστική επίσκεψη σε αμερικανική στρατιωτική βάση, κοντά στη Χαντίθα, στο δυτικό Ιράκ.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, αφού κατηγόρησε για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ ότι «επικεντρώνουν την προσοχή τους στη βία στο Ιράκ και όχι στα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί», εκτίμησε πως οι «τρομοκράτες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μας νικήσουν στρατιωτικά, γι' αυτό προσπαθούν να κάμψουν τη θέλησή μας». Τέλος, ο Ράμφσελντ ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες ο ιρακινός στρατός θα ενισχυθεί με 40.000 άνδρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποσταλούν και επιπλέον στρατεύματα από άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην κατεχόμενη χώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις. Ενας Αμερικανός στρατιώτης και 2 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 18 πολίτες τραυματίστηκαν, όπως και 6 Αμερικανοί στρατιώτες, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, χτες νωρίς το πρωί, στη Μοσούλη. Σύμφωνα με ιρακινές ιατρικές πηγές, οι νεκροί Ιρακινοί έφεραν και σοβαρά τραύματα από αμερικανικά πυρά, καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες που ήταν στόχος άνοιξαν πυρ.

Στο Ραμάντι, νωρίτερα, από μάχες που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντάρτες και κατοχικές δυνάμεις σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 3. Ντόπιοι υποστήριζαν ότι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν αναπτυχθεί μέσα στην πόλη και έχουν αποκλείσει ολόκληρες συνοικίες.

Αργά το βράδυ, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Φαλούτζα και τη Βαγδάτη, χωρίς, όμως, να γίνει αμέσως γνωστό ποια ήταν η αιτία. Νοτίως της Βαγδάτης, τα ξημερώματα σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 5 από επίθεση ανταρτών με ρουκέτες εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής.

Αλλεπάλληλες ήταν οι αντικατοχικές επιθέσεις και την Κυριακή. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από εκρήξεις, στην επαρχία αλ Ανμπάρ και στη Βαγδάτη, αντίστοιχα. Η ιρακινή πρωτεύουσα συγκλονίστηκε, επίσης, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο υπουργείο Πετρελαίου, από την οποία σκοτώθηκαν 17 Ιρακινοί πολίτες. Είχαν προηγηθεί άλλες 2 εκρήξεις στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί.

Συμφωνία

Στο μεταξύ, χτες, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης άρχισε, επισήμως, η κατάθεση των όπλων των σιιτών μαχητών, μετά από συμφωνία που φαίνεται να επιτεύχθηκε, το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μουκτάντα Σαντρ και της δοτής ιρακινής κυβέρνησης. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι μαχητές θα καταθέσουν τον οπλισμό τους και θα λάβουν χρηματικά ανταλλάγματα, ενώ θα χαίρουν αμνηστίας. Παράλληλα, θα απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι συμπολεμιστές τους και η δοτή κυβέρνηση θα διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της ημικατεστραμμένης, από τις συγκρούσεις, συνοικίας.

Μέχρι χτες βράδυ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, είχαν κατατεθεί ελάχιστα όπλα. Η διορία θα ισχύσει για άλλες τέσσερις ημέρες. Παρ' όλα αυτά, η συμφωνία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις ηγεσίες των κατοχικών δυνάμεων. Μάλιστα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, υποστήριξε ότι θα μπορούσε, εφόσον εφαρμοστεί, να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για την επίτευξη ανάλογων συμφωνιών και σε άλλες περιοχές του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ