Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9/10/2004
Πολιτική δράση με πολλαπλούς στόχους

Η καθημερινή κινητοποίηση των κομμουνιστών, με τη μορφή της ζωντανής πλατιάς επικοινωνίας τους με τους εργάτες και τις εργάτριες στους τόπους δουλιάς, στη συνοικία, με τους φτωχούς αγρότες στην ύπαιθρο, με τους ΕΒΕ, με τους νέους και τις νέες στους χώρους που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν, για να διοργανωθεί ένα μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Οκτώβρη, δεν είναι μια καμπάνια. Είναι μια οργανωμένη συγκροτημένη πολιτική εξόρμηση, η έκβαση της οποίας θα κριθεί μεν το Σάββατο στις 9 του Οκτώβρη, αλλά ως σταθμός για τη συνέχεια της οργανωμένης πολύμορφης πολιτικής δράσης του ΚΚΕ με μεγαλύτερη ένταση. Αλλωστε η πολιτική δράση των κομμουνιστών δεν έχει εξάρσεις και υφέσεις, είναι συνεχής και ασίγαστη.

Οταν στις 2 Σεπτέμβρη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωνε τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, τόνιζε ότι «αποτελεί μια δυναμική παρέμβαση, που έχει ως στόχο, να καλλιεργήσει το έδαφος για το φούντωμα των μαζικών, λαϊκών αγώνων, για συσπειρώσεις και συνεργασίες, στα πλαίσια του μαζικού κινήματος και γενικότερα». Επιδίωξη του Κόμματος είναι «να προβληθεί πλατιά στα μάτια του ελληνικού λαού, το σύγχρονο πλαίσιο πάλης που πρέπει ο ελληνικός λαός να υιοθετήσει, με βάση και τη δική του εμπειρία. Ενα πλαίσιο πάλης συνδυασμένων αιτημάτων, που απαντάει στην ολομέτωπη επίθεση, αλλά και θέτει τις βάσεις για διεκδικήσεις, για απόσπαση κατακτήσεων... που παίρνει υπόψη τις ανάγκες, τα συμφέροντα ευρύτερα των εργαζομένων...».

Επομένως η επιτυχία του συλλαλητηρίου θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, στην υπόθεση των συσπειρώσεων στο λαϊκό κίνημα, στην ενίσχυση των διεργασιών στις λαϊκές συνειδήσεις και στην τάση χειραφέτησης των λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική των κομμάτων του κατεστημένου και τον οπορτουνισμό. Ζητήματα που συνδέονται οργανικά με τη στρατηγική και τους σκοπούς του ΚΚΕ. Με τη συγκρότηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Το ΚΚΕ, ως Κόμμα της εργατικής τάξης, πρέπει να αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς μαζί της, με τα πρωτοπόρα τμήματα των άλλων λαϊκών δυνάμεων, ώστε να τα καθοδηγεί στην ταξική πάλη, στις κάθε φορά συνθήκες, προς την κατεύθυνση πάντα της ανατροπής της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, που είναι έργο των λαϊκών δυνάμεων, με μπροστάρη την εργατική τάξη.

Το ΚΚΕ, δεν εξαντλεί τη δράση του μόνο στην επεξεργασία και προβολή γενικής πολιτικής και, στα πλαίσιά της, αιτημάτων για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Παλεύει το ίδιο πολύμορφα σ' όλα τα επίπεδα για να 'χει κατακτήσεις ο λαός. Θεωρεί δική του υπόθεση τη δράση για την ανάπτυξη των καθημερινών αγώνων του μαζικού λαϊκού κινήματος, προκειμένου να βελτιώνεται η θέση του λαού στη σημερινή κοινωνία, κατευθύνοντας όμως τους ταξικούς αγώνες στην ανατροπή του καπιταλισμού.

Επομένως η ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΚΚΕ να διοργανώσει συλλαλητήριο είναι καθήκον και υποχρέωσή του, όταν το εκτιμά και το κρίνει αναγκαίο, και μια από τις μορφές της δράσης του και μάλιστα σημαντική, αφού συμβάλει στις παραπάνω επιδιώξεις.

Το Κόμμα μας στις δοσμένες συνθήκες προβάλλει και παλεύει ένα ενιαίο συνεκτικό σύνολο διεκδικήσεων, ένα πλαίσιο πάλης συνδυασμένων αιτημάτων, που αντιμετωπίζει το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας, την ικανοποίηση όλων των αναγκών της. Απ' αυτή την άποψη η διεκδίκησή του δεν αφορά μόνο τα επιμέρους κινήματα, αλλά το σύνολο του λαϊκού κινήματος. Προβάλλεται δηλαδή ταυτόχρονα η ανάγκη για την κοινή δράση όλων των επιμέρους τμημάτων του, της συσπείρωσης των φορέων του, στη βάση ενός κοινού πλαισίου πάλης. Επομένως, συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας δημιουργίας κοινωνικών συσπειρώσεων στο κίνημα, «ποτίζεται» με την ιδέα της κοινωνικής συμμαχίας μέσα στους αγώνες. Που, βεβαίως, δεν αναιρούν και την ανάπτυξη της πάλης κάθε τμήματος του λαϊκού κινήματος με βάση την όξυνση των προβλημάτων, την ωριμότητά του κλπ. Αλλά είναι σπουδαίο ζήτημα να συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα της κοινής πάλης, της κοινωνικής συμμαχίας και να αναπτύσσεται μέσα στο λαϊκό κίνημα.

Σ' όλ' αυτά σημαντικό είναι το «γιατί» αυτές οι συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι διεκδικήσεις - στόχοι πάλης που προκύπτουν από τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την ικανοποίησή τους, αφού τεράστιος είναι ο πλούτος που παράγουν, αλλά τους τον κλέβουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Επομένως η δουλιά που αναπτύσσουμε ωριμάζει στις λαϊκές συνειδήσεις την αναγκαιότητα να διεκδικήσουν αυτά τα αιτήματα, φέρνει τις λαϊκές δυνάμεις σε αντίθεση με την ασκούμενη σήμερα πολιτική.

Με την πρωτοβουλία αυτή - το συλλαλητήριο, και τη δράση μας για την επιτυχία του - το ΚΚΕ, πρέπει να καταγραφεί σε πλατύτερες απ' ό,τι μέχρι σήμερα λαϊκές δυνάμεις ως το Κόμμα που μπορεί όχι μόνο να προβάλλει διεκδικητικούς στόχους που ικανοποιούν όλες τις λαϊκές ανάγκες, όχι μόνο ότι μπορούν να το εμπιστεύονται ως καθοδηγητή τέτοιων αγώνων, αλλά ως το Κόμμα που με την πολιτική του, στηριγμένο στον αγωνιζόμενο συσπειρωμένο λαό, μπορεί να κάνει πράξη αυτές τις διεκδικήσεις. Οτι η πολιτική του αποτελεί και δίνει διέξοδο σε όφελος του λαού, ο οποίος πρέπει γι' αυτούς τους λόγους να το ενισχύσει, να το ανυψώσει στη συνείδησή του ως το δικό του Κόμμα.

Εχει λοιπόν τεράστια σημασία η ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου από το ΚΚΕ. Με τη δουλιά που αναπτύσσεται, αποκτούμε πείρα από τη ζωντανή επαφή με τον κόσμο, μαθαίνουμε σε μια συστηματική οργάνωση της δράσης μας και ως Κόμμα στο σύνολό του και καθένας μας ξεχωριστά, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση, ανάπτυξη και στέριωμα σταθερών δεσμών με το λαό. Και πάνω απ' όλα ότι αυτοί οι δεσμοί μπολιάζονται με πολιτικό περιεχόμενο, τόσο ως προς την ανάγκη διεκδικήσεων, ως προς την ανάγκη να βάλουν πλάτη οι ίδιοι για την κατάχτησή τους, αλλά ταυτόχρονα να συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα πολιτικής χειραφέτησης από τ' άλλα κόμματα, πολιτικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, της συσπείρωσής τους στον πολιτικό αγώνα για τη λαϊκή εξουσία.

Αυτό είναι και το περιεχόμενο της καθημερινής μας πολιτικής δράσης, στην επαφή μας με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, για να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Η προβολή δηλαδή του πλαισίου αιτημάτων με την αξίωση να γίνουν υπόθεση του λαού, περιεχόμενο των διεκδικητικών αγώνων του σε συνδυασμό με το ποια πολιτική μπορεί να τις πραγματοποιήσει, σε ποιο καθεστώς με ποια εξουσία. Αλλά, και από ποιο δρόμο (συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων του μόχθου στη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία πάλης για τη λαϊκή εξουσία) θα κατακτηθούν.

Η κατάκτηση εμπειρίας από την αυτοτελή μας δράση για το συλλαλητήριο συμβάλλει και στην απόκτηση πείρας για τη δουλιά μας στο μαζικό κίνημα, τους φορείς του, στη δράση μας για την ανύψωσή του ως το σημείο των σημερινών απαιτήσεων. Και πάνω απ' όλα στο να εντείνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τη δράση του στην κατεύθυνση ενίσχυσής του, σε συνδυασμό με το να ηγηθεί για τη συσπείρωση των διαφορετικών τμημάτων του λαϊκού κινήματος (εργατικό συνδικαλιστικό, φτωχής αγροτιάς, ΕΒΕ, νεολαίας, αντιιμπεριαλιστικό κλπ), πάνω στη βάση διεκδίκησης του συνόλου των αιτημάτων. Να αναλάβει πρωτοβουλίες, δηλαδή, στην κατεύθυνση της συσπείρωσης φορέων διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση ταξικής ενότητας δράσης της εργατικής τάξης στο συνδικαλιστικό της κίνημα, στην κατεύθυνση δημιουργίας προϋποθέσεων κοινωνικών συμμαχιών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους γίνεται κατανοητή η σημασία του συλλαλητηρίου, αλλά πάνω απ' όλα η μεγάλη αξία της μαζικής συμμετοχής των λαϊκών ανθρώπων, η ένταση της δουλιάς για την επιτυχία του. Δε χωρά εφησυχασμός από κανένα. Ο χρόνος που απομένει πρέπει και μπορεί με τη δουλιά μας να πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα στη συμμετοχή. Είναι μεγάλη η αξία της «θυσίας» που χρειάζεται να κάνουμε για να «σειστεί» η Αθήνα (το συλλαλητήριο είναι πανελλαδικό και πρέπει να συμμετέχουν οι λαϊκοί άνθρωποι μαζικά απ' όλη την Ελλάδα), προκειμένου να διατρανώσει ο λαός τη θέλησή του ότι δεν πάει άλλο μ' αυτή την πολιτική. Καμιά ανοχή στη ΝΔ, καμιά εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ.

Η επιτυχία του συλλαλητηρίου στην ανάπτυξη των αγώνων, στο πύκνωμα των γραμμών του κινήματος και τον ταξικό του προσανατολισμό, στη δημιουργία συσπειρώσεων, στο δυνάμωμα του ΚΚΕ, θα επιδρά φέρνοντας πολλαπλάσια αποτελέσματα στη συνέχεια της δράσης μας.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ