Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
«Οχι» στο ξεπούλημα!

Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σαφείς τις προθέσεις της: Να παραχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι εφόσον τα ακίνητα δοθούν στους ιδιώτες, τότε, το κόστος συντήρησης θα είναι πολύ μικρότερο για την Πολιτεία. Δηλαδή, τα έργα που κατασκευάστηκαν με χρήματα των Ελλήνων εργαζομένων, με τεράστιες υπερβάσεις στο κόστος, με το θάνατο πολλών εργατών και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, θα «βγουν στο σφυρί».

Σ' αυτό το «γαϊτανάκι» της μετα-Ολυμπιακής «αξιοποίησης» των Ολυμπιακών Ακινήτων, έχει μπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με «μπροστάρηδες» την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής που ανέλαβαν το ρόλο του άξιου «σύμμαχου» της κυβέρνησης στην «επιχείρηση-ξεπούλημα» που έχει στηθεί στις περιοχές-φιλέτα της Αττικής. Τα ανώτερα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης δε δίστασαν να ζητήσουν τη δημιουργία μιας «ευέλικτης» επιτροπής για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων - μέσω της δημάρχου Ντ. Μπακογιάννη - προχώρησε ακόμη παραπέρα, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις «αξιοποίησης» των χώρων, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού, για το οποίο η δήμαρχος μίλησε για «οικιστική αξιοποίηση της περιοχής». Παράλληλα, στελέχη του δήμου με δηλώσεις τους στον Τύπο, είπαν πως ο δήμος είναι σε θέση να συντηρήσει το κολυμβητήριο στο Γουδί!

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Δήμος Αθηναίων, ένα μεμονωμένο παράδειγμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης συζήτησε τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρηματίες της Αθήνας θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και να θησαυρίσουν από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Στο επίκεντρο μάλιστα του «μεγάλου φαγοποτιού», που προσπαθούν να στρώσουν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, βρέθηκαν οι εγκαταστάσεις του Φαληρικού Ορμου, του Μαρκόπουλου και του Αγίου Κοσμά.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ήδη, το κλειστό γυμναστήριο στο Γαλάτσι (χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες Πινγκ-Πονγκ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες), το διεκδικεί - σύμφωνα με δημοσιεύματα - η ΚΑΕ ΑΕΚ, ως έδρα της για τους αγώνες μπάσκετ της νέας περιόδου.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο πως για τη συντήρηση των έργων θα χρειαστούν 130 εκατ. ευρώ το χρόνο, ανοίγοντας, και με αυτό τον τρόπο, το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, οι κάτοικοι των περιοχών αλλά και δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, αντιδρούν. Θεωρούν πως, η «αξιοποίηση» από τους ιδιώτες, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή, μα με σταθερό προσανατολισμό, πλήρη ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων. Φοβούνται πως ο εργαζόμενος λαός - αν και χρυσοπλήρωσε τα έργα - δε θα έχει το δικαίωμα της δωρεάν άθλησης σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ