Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και ηλεκτρονικός «χαφιές» απόδοσης δημόσιων υπαλλήλων

Σε ηλεκτρονικό «χαφιέ» της απόδοσης και συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων δύναται να εξελιχθεί το λεγόμενο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», το οποίο στην πλήρη εφαρμογή του θα συνδέει ηλεκτρονικά όλες τις υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Απ. Ανδρεουλάκο, στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενός ρυθμιστικού κέντρου ηλεκτρονικής παρακολούθησης του Δημοσίου, ώστε να ελέγχεται η απόδοση κάθε υπηρεσίας και υπαλλήλου. Σε δηλώσεις του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) για την παρουσίαση του νέου πληροφοριακού συστήματος της ανεξάρτητης αρχής, ο υφυπουργός σημείωσε πως με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού, θα εξελίσσονται ιεραρχικά οι υπάλληλοι και θα αναδεικνύονται οι διευθυντές. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στα κριτήρια μισθολογικής και ιεραρχικής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνεται και η γενικότερη συμπεριφορά τους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ιδιοτελής και ανισότιμη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος σε βάρος «μη αρεστών» εργαζομένων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Απ. Ανδρεουλάκος ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμιστεί η τεχνική υποστήριξη των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ώστε να συνδεθούν ηλεκτρονικά με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τη σύμβαση με τη «Newsphone», η οποία έχει αναλάβει την ηλεκτρονική δικτύωση των υπηρεσιών του Δημοσίου, για λόγους οικονομικούς και αναβάθμισης του εξοπλισμού.

Από την πλευρά του ο ΣτΠ, Γ. Καμίνης αναφέρθηκε στο νέο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης εγγράφων, με την ονομασία «Πάπυρος» που προωθεί η ανεξάρτητη αρχή, με στόχο την καλύτερη επεξεργασία και αξιοποίηση των υποθέσεων που διαχειρίζεται. Επίσης, στις προθέσεις του ΣτΠ είναι να μπορεί ο πολίτης να καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτησή του και μέσα από το διαδίκτυο να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσής του, κάτι που υπολογίζει να έχει γίνει σε ενάμιση χρόνο. Μελετάται τέλος και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ