Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Ανάμεσα στα χρόνια προβλήματα που εντοπίζονται όλο και πιο έντονα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και διαιωνίζονται, παρά τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις, είναι αυτό της σχολικής στέγης. Με σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, απευθυνόμενες προς την υπουργό Παιδείας, το ΚΚΕ παρεμβαίνει, αναδεικνύοντας σταθερά το πρόβλημα και απαιτώντας λύσεις.

Συγκεκριμένα, με τρεις Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Ελπίδα Παντελάκη ζητούν από την υπουργό συγκεκριμένα μέτρα για τα σχολεία της Λέσβου. Οπως επισημαίνουν, τα περισσότερα από τα σχολεία της Λέσβου έχουν ανεγερθεί στις αρχές του περασμένου αιώνα και από μόνο του αυτό το γεγονός καθιστά επιβεβλημένη την άμεση χρηματοδότηση μελέτης για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων.

Σε άλλη Ερώτησή τους, φέρνουν το παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Πολυχνίτου Λέσβου, που στεγάζονται σ' ένα παραδοσιακό κτίριο κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1920 που αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα. Μέχρι σήμερα, καμιά εργασία δεν έχει γίνει στον αύλειο χώρο, που παραμένει ακριβώς στην ίδια κατάσταση από την εποχή της ανέγερσης του κτιρίου. Επειδή η κατασκευή εγκυμονεί κινδύνους για τους μικρούς μαθητές, ιδιαίτερα στην πίσω πλευρά του, όπου υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά, συντάχθηκε σχετική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και απομένει η ένταξη του έργου σε ειδικό πρόγραμμα, για την οποία οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό τι ενέργειες θα κάνει, ώστε να προχωρήσει άμεσα.

Επιπλέον, οι βουλευτές αναφέρονται και στο Δήμο Λουτρόπολης Θέρμης, όπου, πέρα από τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, υπάρχει και έλλειψη σε αίθουσες διδασκαλίας. Με βάση σχετικό έγγραφο του Δήμου, μάλιστα, απαιτούνται δυο αίθουσες διδασκαλίας και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και οι βουλευτές ρωτούν πώς θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Μίκρα Θεσσαλονίκης

Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει επίσης το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Μίκρας Θεσσαλονίκης, που, με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης απαιτούν τη λύση του.

Εκεί, οι έξι αίθουσες που από πέρυσι αποφασίστηκε να κατασκευαστούν συμπληρωματικά στο κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου Τριλόφου παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.

Το νέο Δημοτικό Σχολείο που προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Καρδιά, ενώ έχει εγκριθεί εδώ και δυο χρόνια, δεν υλοποιείται.

«Η ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρείται σε όλους τους οικισμούς του Δήμου έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και αυτό «κάνει επιτακτική την ανάγκη άμεσης ανέγερσης νέων διδακτηρίων και προσθήκης αιθουσών διδασκαλίας σε υφιστάμενα κτίρια, διαφορετικά θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν είτε σε διπλοβάρδια είτε με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη, υποβιβάζοντας παραπέρα το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης και αναγκάζοντας τους γονείς να προσφύγουν σε άλλες λύσεις, π.χ. ιδιωτικά σχολεία. Η ευθύνη και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλη, καθώς αρκείται μόνο σε υποσχέσεις».

Επειδή η πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας, σε συνδυασμό με τη συνεχή υποχρηματοδότηση, ευθύνεται για τη σωρεία των προβλημάτων, την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και τη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα και της παραπαιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό, πότε θα κτιστούν όλα τα απαιτούμενα διδακτήρια στην περιοχή και αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να εκλείψουν αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ