Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα μαλακά ο στρατιώτης που πυροβόλησε μετανάστη

Σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε χτες από το Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης ο 22χρονος Ιγνατίδης Γιώργος, που κατηγορούνταν ότι πριν δύο χρόνια πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον Αλβανό μετανάστη Φερχάτ Κέκα, 67 χρόνων. Το επεισόδιο συνέβη στις 8 Μάρτη 2002 κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο Αγιάς Ιωαννίνων. Για τη δεύτερη κατηγορία της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που αντιμετώπιζε μαζί με τον συνομήλικο του Ι. Π., αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Οι δύο νεαροί, πολίτες σήμερα, τότε υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία.

Συγκλονιστική η κατάθεση του Φ. Κέκα, ο οποίος είπε ότι τον συνέλαβαν μόλις πέρασε τα σύνορα κι ενώ αμέσως συνεμορφώθη με τις οδηγίες των δύο στρατιωτών, αυτοί τον ξάπλωσαν μπρούμυτα κι άρχισαν να τον χτυπάνε με κλοτσιές και με τους υποκόπανους των όπλων. Μετά τον ξυλοδαρμό, του ζήτησαν να σηκωθεί και όταν με δυσκολία έκανε το πρώτο βήμα, ένιωσε τη σφαίρα να του τρυπάει το κορμί. «Τώρα πήγαινε στην Αλβανία», του είπαν. Υποστήριξε ότι οι δράστες ήθελαν να τον σκοτώσουν και αυτό το συμπεραίνει και από τον τρόπο που του φέρθηκαν στη συνέχεια. Για τρεις ώρες έμεινε στον τόπο όπου τον είχαν πυροβολήσει, χωρίς να του παράσχουν κάποια βοήθεια παρ' όλη τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Τέλος, όταν μετά από πολλές ώρες τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, εκεί ένας γιατρός, που μελετούσε τα αποτελέσματα των εξετάσεων, του είπε κυνικά: «Είσαι τελειωμένος». Του αφαίρεσαν το ένα νεφρό που του το είχε καταστρέψει η σφαίρα και στη συνέχεια μετά από 20 μέρες αναχώρησε για την Αλβανία. Επισκέφθηκε ένα κέντρο προστασίας των ατόμων που έχουν υποστεί βασανιστήρια και εκεί οι γιατροί με εκθέσεις τους βεβαίωναν ότι ο Φερχάτ Κέκα είχε εμφανή σημάδια από σοβαρά χτυπήματα.

Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν κακοποίησαν τον Αλβανό και όσον αφορά τον τραυματισμό είπαν ότι ο ένας εξ αυτών παραπάτησε και εκπυρσοκρότησε το όπλο που κρατούσε.

Δεν είναι όμως μόνο η απάνθρωπη συμπεριφορά που αντιμετώπισε ο άτυχος Κέκα. Μπορεί η υπόθεσή του να είναι η πρώτη από παρόμοιες που φτάνει στα δικαστήρια, η προδικασία όμως παρουσιάζει μια σειρά παραλείψεις. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ιατροδικαστική έκθεση και για το λόγο αυτό κλήθηκε χτες ιατροδικαστής από τη Θεσσαλονίκη για να εκφέρει άποψη βάσει των λίγων φωτογραφιών (!) που έχουν τραβηχτεί 20 μέρες μετά τον τραυματισμό του θύματος.

Επίσης δεν προσκομίστηκε βαλλιστική έκθεση, ενώ ο Κέκα με απόλυτη βεβαιότητα υποστήριξε ότι ο βαθμοφόρος του στρατού που παρουσιάστηκε ως μεταφραστής στην πρώτη κατάθεση που έδωσε στο νοσοκομείο Καστοριάς, δε γνώριζε την αλβανική γλώσσα.

Ο 67χρονος Αλβανός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με πατερίτσες, καθώς μετά το τραγικό γεγονός που του συνέβη στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έπεσε θύμα τροχαίου στα Τίρανα. Η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί σοβαρά μετά την αφαίρεση του ενός νεφρού του. Κι αυτός όπως και χιλιάδες άλλοι Αλβανοί έχασε την περιουσία του με τις «πυραμίδες του Μπερίσα» και μετά από αυτό ερχόταν κάθε χρόνο για δύο μήνες στο Νομό Ημαθίας και δούλευε στα ροδάκινα. Εχει ένα παιδί με αναπηρία και βρίσκεται σε οικτρή οικονομική κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ