Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σκιές» στην πορεία προς το «μεσαίο χώρο»

Τα πρώτα εμπόδια στην επιχείρηση μετάλλαξης της ΝΔ σε κόμμα του «μεσαίου χώρου» και τις οργανωτικές μεταβολές που τη συνοδεύουν, συναντά η ηγεσία της ΝΔ. Προς το παρόν οι επιφυλάξεις και αντιρρήσεις εκφράζονται σε παρασκηνιακό επίπεδο, αλλά, όλες ενδείξεις συνηγορούν, ότι θα εκδηλωθούν δημόσια στην πορεία προς το έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις αρχές Ιούνη.

Η τελευταία απόφαση του προέδρου της ΝΔ για τη στελέχωση του σχήματος των τομεαρχών έχει προκαλέσει δυσαρέσκειες αλλά κυρίως έχει δημιουργήσει ζήτημα με τον Μιχ. Λιάπη, ο οποίος τελικά δε συμπεριλαμβάνεται στο νέο ηγετικό σχήμα. Ο ξάδελφος του Κ. Καραμανλή δεν προτίθεται, όπως λένε οι πληροφορίες, να δημιουργήσει πρόβλημα στις επιδιώξεις του προέδρου της ΝΔ, αλλά θα κρατάει αποστάσεις και θα στέκεται κριτικά απέναντι σε αυτές. Ο Μ. Λιάπης έμεινε εκτός του σχήματος των τομεαρχών, παρότι ο Κ. Καραμανλής του πρότεινε να αναλάβει τον τομέα του υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, επειδή δυσαρεστήθηκε από μεθοδεύσεις της ηγεσίας που παρουσίαζαν εδώ και μέρες ως γεγονός την απομάκρυνσή του από τη Γραμματεία του Πολιτικού Σχεδιασμού, αλλά κυρίως γιατί δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις που είχε κάνει στον πρόεδρο της ΝΔ για ορισμένες αλλαγές και μετακινήσεις προσώπων που πρέπει να γίνουν (Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Λούλης). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Λιάπης θα προχωρήσει σε δηλώσεις την ερχόμενη βδομάδα. Ομως οι επιλογές του Κ. Καραμανλή για τους τομεάρχες επικρίθηκαν στο χτεσινό άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου», στο οποίο διατυπώνεται ανοιχτά η διαφωνία για «την παρουσία στελεχών χωρίς μεγάλο ειδικό πολιτικό βάρος ή ειδικές γνώσεις σε τομείς αιχμής» και ως τέτοιους αναφέρει τους τομείς παιδείας (Γ. Καλός) και αγροτικής ανάπτυξης (Θ. Νάκος).

Ταυτόχρονα, όμως, ο διευθυντής της εφημερίδας Γ. Κύρτσος, σε ενυπόγραφο άρθρο του συμφωνεί με τη στρατηγική του μεσαίου χώρου ως σύλληψη, αλλά εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της και γι' αυτό θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, να ανέβει το ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο της ΝΔ. Δεύτερον, θα πρέπει να στηρίζεται σε γερές κομματικές βάσεις και, τρίτον, «το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της πολυσυλλεκτικότητας της ΝΔ. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ορισμένοι εκπρόσωποι των ακροδεξιών (Ανδρεουλάκος, Καρατζαφέρης, κ.ά.) περιμένουν στην πορεία προς το συνέδριο να ξεκαθαριστεί αν χωράνε στο «μεσαίο χώρο» και με βάση τις απαντήσεις που θα πάρουν ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο μεταξύ, η ηγεσία της ΝΔ φροντίζει με κάθε επισημότητα να συντηρεί το θέμα της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Για το σκοπό αυτό οι βουλευτές της ΝΔ προχώρησαν στην κατάθεση μιας σειράς Ερωτήσεων που αφορούν διάφορες πλευρές του εκλογικού αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, οι πέντε Ερωτήσεις που κατέθεσαν αφορούν τις προεκλογικές προσλήψεις, τον αριθμό των ελληνοποιήσεων, τη μαζική απονομή του τίτλου του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και τη διαφορά του αριθμού των εκλογέων που έδωσε η «Δέλτα Πληροφορική» από εκείνον που παρουσιάζει η υπουργός Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ